'SVE ZA NJEGA'

Poznati muškarci u akciji protiv zloćudne bolesti

15.11.2016 u 18:57

  • +9

Poznati Hrvati podržali akciju "Sve za njega"

Izvor: Promo fotografije / Autor: Jasenko Rasol

Bionic
Reading

Mjesec studeni u cijelom se svijetu obilježava kao mjesec podizanja svijesti o raku prostate. I dok neki slavni muškarci puštaju brkove u znak potpore oboljelima od te bolesti, mnogi poznati Hrvati dali su svoj doprinos uključivši se u humanitarnu akciju i tim povodom snimivši kalendar

Voditelj brenda Borovo i bivši vaterpolist Dubravko Šimenc odlučio je podržati akciju 'Sve za njega' ponajviše jer smatra kako je potrebno educirati muški dio populacije o potrebi ranog otkrivanja i liječenja raka prostate, a o toj se temi danas malo govori.

'Siguran sam da će podatak o vrlo visokom postotku izlječenja ako se rak prostate otkrije na vrijeme, mnoge potaknuti na preventivni pregled', dodao je Šimenc kojem su se u humanitarnoj akciji pridružili i glazbenik Darko Rundek, glumci Janko Popović Volarić i Slavko Sobin te mnogi mladi sportaši. Nedavno je na tu temu progovorio i američki glumac Ben Stiller kojem je upravo preventivni pregled spasio život tako što je otkrio bolest u ranom stadiju.

Rak prostate je rak starije muške populacije te se preporučuje provoditi PSA probir u osoba starijih od 50 godina, odnosno u osoba starijih od 45 godina koje u obitelji imaju jednog ili više članova oboljelih od raka prostate. Dr. Egidio Čepulić, predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate, istaknuo je kako je rak prostate drugi najčešći karcinom po pojavnosti kod muškaraca. Naglasio je kako se rak prostate dijagnosticira vrlo lako mjerenjem PSA (prostata specifičnog antigena) iz krvi te da je u ranoj fazi izlječiv u gotovo 97 posto slučajeva.

Akcija se nastavlja u subotu, 19. studenoga, na Trgu bana Jelačića, kada će svi zainteresirani moći dobiti informativno edukativne materijale.


Televizijski novinar i urednik Petar Štefanić također se priključio akciji 'Sve za njega'


450263,366121,419454,365841