BLAGDANSKI HITOVI

Poslušajte najbolje božićne pjesme svih vremena

19.12.2011 u 09:15

Bionic
Reading

Koje su najbolje božićne pjesme ikada? Provjerite listu i poslušajte soundtrack poklona, snijega i kuglica

Čitatelji legendarnog magazina The Rolling Stone izabrali su 10 najboljih božićnih pjesama. Donosimo cijelu listu odabrane desetke, zajedno s pripadajućim audio i video primjerima za svaku od njih:

10. RUN-DMC 'CHRISTMAS IN HOLLIS'
Božićni rap osamdesetih je godina bio poprilično popularna stvar, a na jednoj od takvih kompilacija pojavila se i ova pjesma hip hop legendi. Najluđe od svega, ona je upala na 78. mjesto Billboardove hip hop i R&B ljestvice 2000. godine - čak 13 godina nakon što je prvi put objavljena!

 
9. PAUL MCCARTNEY 'WONDERFUL CHRISTMAS TIME'
Bivši Beatles pjesmu je snimio još 1979. godine, ali ona nikada nije bila toliko veliki hit u SAD-u, koliko u Europi. No do danas, postala je popularna meta obrada, a svoje su verzije snimili svi od Hillary Duff do Kelly Rowland.


8. THE KINKS 'FATHER CHRISTMAS'
Božić iz pjesama nije uvijek idealiziran - katkada se okrutna modernizacijska, kapitalistička priroda blagdana nađe opjevana u ovakvom klasiku, u kojem britanski pop-rockeri The Kinks pjevaju o djeci koja prebijaju Dreda Mraza jer im je odlučio darovati igračke, a ne gotovinu.


7. ELVIS PRESLEY 'BLUE CHRISTMAS'
Kao i s većinom svojih hitova, Elvis je i ovu blagdansku himnu američkog sjedanja uz okićeni bor preuzeo od drugih, ovoga puta od autora Billyja Hayesa i Jayja W. Johnsona pa je pretvorio u rock klasik najranijih dana povijesti žanra, još 1957. godine.


6. DAVID BOWIE I BING CROSBY 'PEACE ON EARTH/LITTLE DRUMMER BOY'
Jedan od ranijih primjera mash up singla - božićna pjesma 'Little Drummer Boy’ - napisana je još 1957. godine, a ‘Peace on Earth’ je dodan u smjesu za potrebe jedinstvenog dueta Bowieja i Crosbyja.


5. BRUCE SPRINGSTEEN 'SANTA CLAUSE IS COMING TO TOWN'
Ni dobri stari Boss nije odolio duhu Božića, ali umjesto autorskog pristupa, odlučio je izvesti evergreen koji su napisali John Frederick Coots i Haven Gillespie, a koji je prvi put na radiju izveden još 1934. godine!


4. MARIAH CAREY 'ALL I WANT FOR CHRISTMAS IS YOU'
Imala je Mariah Carey puno hitova tijekom svoje karijere, ali ovaj je bio i ostao najveći - prije svega zato što ga slušamo svake godine i to u količinama koje ispiru mozak. A svima kojima je dosadila izvorna verzija, tu je i friški 'remake' - duet s Justinom Bieberom!


3. QUEEN 'THANK GOD IT'S CHRISTMAS'
Brian May i Roger Taylor, gitarist i bubnjar rock legendi Queen, ovu su pjesmu napisali još 1984. godine, ali ona nije uvrštena ni na jedan studijski album grupe. Svijetu je napokon predstavljena na kompilaciji ‘Greatest Hits III’ 1999. godine.


2. THE POGUES 'FAIRYTALE OF NEW YORK'
Ovako su to zamislile i izvele irske legende - nije čudo da su irski i britanski fanovi upravo 'Fairytale Of New York' nekoliko puta izglasali za najbolju božićnu pjesmu svih vremena, na magazinskim, radijskim i TV anketama. Pjesama se prvi put pojavila 1987.


1. JOHN LENNON 'HAPPY XMAS (WAR IS OVER)'
Ponosno prvo mjesto pripalo je legendarnom Lennonu i njegovom pacifističkom klasiku, pjesmi koja, kada je objavljena, nije došla ni blizu Billboarda, a danas se smatra ne samo himnom borbe protiv rata u Vijetnamu, već i himnom Božića.