Miroslav Evačić

'Portret'

  • Autor: D. Jagatić
  • Zadnja izmjena 28.02.2011 09:11
  • Objavljeno 22.02.2011 u 11:24
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Sa željom da se vrati svom izvornom glazbenom izrazu, Evačić je ogolio zvuk i u potpunosti se približio originalnom zvuku podravskih pjesama koje je sjajno ofarbao gitarskim bluesom dajući mu jedan suvremeni, world music dodir. Istovremeno, ovo je prvi ovogodišnji album koji će se s pravom naći u rezimeu 2011. kao jedan od najboljih ovogodišnjih albuma

Tri godine od prethodnog albuma 'Fulmination' te nakon niza nastupa širom Europe, Evačić je, očito, shvatio da nema smisla puno eksperimentirati, već se vratiti samom početku. Kako svom vlastitom, tako i podravskoj glazbenoj ostavštini te bluesu koji kontinuirano njeguje od početka svoje karijere na sebi svojstven način. 'Portret' je album u potpunosti ogoljen do kraja. Bez producentskih bravura, elektronike, kompleksnih aranžmana ili ikakvih novotarija. Ovo je Evačić u svom izvornom obliku. Svojim glasom i zvukom samice, bendža ili gitare, on izvodi svoje ili pak zaboravljene tradicionalne podravske pjesme u jednoj nesvakidašnjoj čistoći glazbenog izraza.

Mnoge je svoje dosadašnje pjesme prearanžirao i predstavio ih u novom ruhu koje se savršeno uklapaju u sliku njegove rodne Podravine, prirode i rijeke Drave. Uspio je zvukom dočarati sliku prirode koja ga okružuje i čiju ljepotu, zapravo, sve ove godine naglašava u svojim pjesmama. Evačić je shvatio u potpunosti formulu podravskih pjesama koju je preslikao na svoje nove pjesme dodajući ih, na neki način, autohtonim pjesmama njegovog rodnog kraja. Stoga nije neobično da su i ljubitelji world music zvuka primijetili Evačića zbog čega sve češće nastupa po Europi.

Nema tu neke pretjerane filozofije. U pitanju su pjesme koje vas jednostavno ispunjavaju svojom toplinom. Poput prvih blues majstora koji su nakon rada na poljima pamuka sjeli i zapjevali uz bendžo svoju tužnu priču, tako je i Miroslav sjeo i ispričao svoju priču o životu uz rijeku Dravu. Jednostavno i lijepo.

Ocjena: 9/10
Izdavač: Croatia Records

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi