IZ SUSJEDSTVA

Ovo su nove regionalne rock zvijezde

05.11.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Riječ je o izvođačima koje nećete ili ćete vrlo rijetko čuti u eteru hrvatskih radiopostaja, jer one još uvijek vjeruju samo anglofonim zvijezdama, djelomično domaćoj estradi, nešto malo hrvatskim rokerima, ali nimalo izvođačima iz susjedstva, bez obzira na njihovu kvalitetu. Ukratko, imena su to koja su se pojavila unazad godinu, dvije, koja pune koncertne prostore, sakupljaju pozitivne recenzije i iz dana u dan imaju sve više obožavatelja. Tu pored nas, u susjedstvu

Neozbiljni pesimisti
Ovi vojvođanski veseljaci sviraju antiglobal etno punk i nedavno su objavili svoj drugi album ’Omladinci kud’ ste pošli’. Poznati po svojoj scenskoj energiji i jedinstvenoj mješavini punka i vojvođanskog folklora u kombinaciji s angažiranim tekstovima, osvojili su već domaći teren i hrabro koračaju prema ostatku regije. Možete ih doživjeti na brucošijadi FER-a u subotu 10. studenog.


Trash Candy
Po izboru slovenske publike, jedan od najboljih novih bendova koji je ove godine objavio debi album 'What's your story?' i  nominiran je za Best Adria Act 2012. MTV EMA. Veselu petorku predvodi pjevačica Pija, a pod neskrivenim utjecajem kalifornijskog pop punka ubrizgali su svježu krv na slovensku scenu.


Sasko Kostov
Multiinstrumentalist, producent i pjevač sjajnog glasa, Kostov je prisutan na sceni već dug niz godina, ali malo-pomalo  svojim fuzijom popa, rocka i ostalih glazbenih pravaca osvaja regiju. Nakon solo karijere nedavno je osnovao bend Sasko Kostov & The Waiting Waits.


Zebra Dots
Slovensko-hrvatska ekipa koju glasom i produkcijom predvodi proslavljeni zagrebački producent Koolade, pravim imenom Matko Šašek, ušla je na velika vrata potpisavši ugovor s diskografskom kompanijom Universal. Nedavno su izbacili prvi singl ‘Walking On A Chance', dok se debi album tek treba pojaviti na tržištu. Vrlo pitak pop pod raznim utjecajima soula, hip hopa, funka…


Sopot
Ovi Banjalučani vole za svoju glazbu reći da sviraju dubalkan, odnosno balkanski dub. Fuzijom duba, dubstepa, reggaea i balkanskih ritmova, Sopot iz koncerta u koncert dobiva sve više obožavatelja. Nedavno su se vratili s velike europske turneje, a na prva dva albuma surađivali su s eminentnim dub glazbenicima kao što su L'ouf Raide, Steph – Kaly, Uzul Prod, Dr. Das itd. Izvanserijski bend, velike scenske snage, originalnog izraza i svjetske kvalitete. Uskoro bi se na tržištu trebao pojaviti i treći studijski album 'Sopotnik'.


Voneve
Beogradska umjetnica prenijela je sve svoje iskustvo stečeno tijekom desetogodišnjeg života u New Yorku i objedinila ga u debi album 'City Of White', koji samo što se nije pojavio na tržištu. Međutim već je prvim singlom 'It's over now' postalo jasno da je riječ o izvanserijskoj glazbenici i pjevačici izuzetne kreativnosti, čije vrijeme tek dolazi.


Stray Dogg
Tek što su se prošle godine pojavili na sceni izazvali su svojom sanjivom muzikom pravu euforiju u Beogradu, a njihov singl 'Almost' s istoimenog albuma zauzeo je prvo mjesto na godišnjoj top listi singlova utjecajnog web portala popboks.com. Bazirani na melankoličnoj americani, Stray Dogg su nedavno izbacili i novi album 'Fire's Never Wrong' i poklonili ga preko besplatnog downloada. Zanimljivo je da na albumu gostuje priznati američki indie folk kantautor Devendra Banhart.


Who See?
Crnogorski hip hop tandem koji čine Dedduh (Dejan Dedović) i Noyz (Mario Đorđević) osvojio je publiku hitom 'Reggaeton Montenegro', kao i spotom koji je na YouTubeu pogledalo gotovo milijun ljudi. S desetogodišnjim iskustvom na sceni i dva albuma, ove su godine osvojili prestižnu nagradu MTV Best Adria Act, i to u vrlo žestokoj konkurenciji (Elemental, MVP, TBF, Trash Candy). Vrlo specifičan i originalan crnogorski hip hop.


MVP
Godine 2010. Žarko Kovačević iz grupe MVP odlazi u S.A.R.S., a Bane Lalić uspijeva snimiti debi album 'Za bolje znam, al' mi bolje ne treba' te ga bend poklanja publici preko besplatnog downloada, dok singlom 'Celu noć i celi dan' te izuzetno veselim ritmovima i pozitivnom atmosferom postaje nevjerojatno popularan, što dokazuje i preko pet milijuna pregleda spomenutog spota u kojem se uz sedmeročlani bend pojavljuju Sergej Trifunović, Ajs Nigrutin, Minja Subota te čitav niz  osoba iz javnog života.


Straight Mickey And The Boyz
Jedan od najmlađih bendova u regiji nikoga ne ostavlja ravnodušnim svojim eksplozivnim nastupima. Kombinacijom psihodeličnog bluesa, funka i rocka, žestoka trojka planira do kraja godine snimiti i objaviti svoj debi album. Njihovi nastupi na open air festivalima ovoga ljeta ostali su zapamćeni kao bolji dio glazbene ponude iz regije. Svježe, energično i drugačije.