PRVI HEADLINERI

Na INmusic stižu legendarni Pixies

02.12.2013 u 21:03

Bionic
Reading

Legendarni bostonski sastav Pixies prvi su potvrđeni headlineri devetog INmusic festivala

Došlo je vrijeme za najavu prvog headlinera koji će protutnjati glavnom pozornicom predjubilarnog devetog izdanja INmusic festivala. Trenutno dižu prašinu svojim nastupima, pune novinske stupce glazbenih časopisa te koncertne dvorane. Radi se o legendarnom bostonskom sastavu – Pixies!

Članovi benda Pixies utjecali su na mnogobrojne velike glazbenike i bendove poput Davida Bowieja, Radioheada, PJ Harvey, U2, Nirvane, The Strokesa, Weezera, Pavementa i drugih. O tome svjedoče i riječi Kurta Cobainatragično preminulog glazbenika koji jejednom prilikom izjavio da pjesma 'Smells Like Teen Spirit' bez inspiracije Pixiesima ne bi ni nastala.

Autori su, među ostalim, rock klasika koji ne zastarijevaju, poput 'Debaser', 'Here Comes Your Man', 'Monkey Gone To Heaven', 'Gigantic' i 'Where Is My Mind?'.

Pixies su osnovani 1986. godine, kada su Charles Thompson (alias Francis Black) i Joey Santiago, dvojica prijatelja, studenata s fakulteta u Massachussetsu, tražili basista koji voli Hüsker Dü i Peter, Paul And Mary.

Prema legendi, na oglas se javila Kim Deal iako bas nije ni posjedovala, a kamoli ga znala svirati.

Sastav je zatim svojim članstvom zaokružio David Lovering i priča o Pixiesima je krenula.

Nakon uspješnog albuma 'Surfer Rosa, koji je producirao cijenjeni Steve Albini, Pixies su definitivno osvojili Veliku Britaniju, i već tada su postojale naznake da će sastav biti popularniji u Europi nego u domicilnoj državi.

Godine 1993. nastupila je duga stanka u djelovanju Pixiesa koje će se nastaviti tek 2004, 11 godina kasnije. Tada Pixies kreću na turneju i nastupaju na velikim europskim festivalima, uz hvalospjeve kritike.

U međuvremenu je nastupila još jedna kraća stanka, a danas Pixies sviraju u punim dvoranama i zauzimaju glavne pozornice velikih festivala.

Jedna od tih pozornica sljedećeg ljeta bit će i glavna pozornica INmusic festivala.

Ovogodišnji INmusic festival održat će se od 23. do 25. lipnja na Otoku mladosti.

Blagdanski paket INmusic festivala u kojem se nalazi festivalska ulaznica, majica, dvije Ožujske pive te vaučer OTP banke u vrijednosti od 100 kuna mogu se naručiti putem Tisak Media Webshopa po cijeni od 329 kuna dok se regularne ulaznice mogu kupiti putem sustava Entrio po cijeni od 299 kuna.