TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Mlako i neuvjerljivo: Cvetojević je na Ribića pucao - ćorcima

02.10.2015 u 15:18

Bionic
Reading

Novi voditelj emisije 'Pressing' na televiziji N1, Saša Cvetojević, sinoć je na kraju razgovora s Vilimom Ribićem rekao: 'Evo, imali smo jedan normalan razgovor, iako su neki možda očekivali više fajta'. Drugim riječima, i sam je primijetio da provokativan nastup prema Ribiću nije uspio i da se sugovornik nasuprot njega uopće nije osjećao kao da je na 'vrućem stolcu'

Štogod mislili o Vilimu Ribiću i štrajku prosvjetara, bez obzira podržavamo li njihove zahtjeve i argumente, jedna je stvar s novinarske strane nedvojbena. Kada netom nakon štrajka u emisiju pozoveš čelnika sindikata koji je organizirao štrajk, tog je čelnika potrebno suočiti s teškim pitanjima i protuargumentima - drugim riječima, zadati mu težak test koji ovaj MOŽE položiti, ali se za to polaganje treba dobro pripremiti i imati sjajne argumente.

S tom je namjerom, uvjerena sam, Vilim Ribić i bio pozvan u sinoćnju emisiju 'Pressing' na televiziji N1, čiji je novi voditelj Saša Cvetojević, poznati poduzetnik i neumorni komentator društvenih zbivanja na društvenim mrežama koji nikada prije nije radio u novinarskim vodama. Kada je bila objavljena vijest o tome da Cvetojević od 1. 10. nastupa kao voditelj 'Pressinga' i kada su ga pitali boji li se kako će se snaći u tom poslu, s obzirom na to da ga nikada prije nije radio, novopečeni je TV voditelj odgovorio da ni osnivači Ubera nisu nikada prije taksirali pa sada imaju uspješno poduzeće. Vođenje taksi tvrtke i vođenje TV emisije, međutim, očigledno nisu ista stvar jer se Cvetojeviću u prvoj emisiji itekako vidjelo da nije navikao na ulogu voditelja intervjua. Gostovanje Vilima Ribića u njegovoj je emisiji, naime, prošlo kao da ga je organizirao Ribićev voditelj ureda za odnose s javnošću, a Cvetojević se pred Ribićem doimao pomalo nemoćnim ili kao da puca ćorcima. Od provokativnosti ni p. Od teških pitanja ni t. Samo povremeno ponavljanje rečenice: 'S ovim ste me sad iznenadili' ili 'Sada ste mi oduzeli nekoliko pitanja'.

Čovjek bi Cvetojeviću još i bio sklon oprostiti 'sitne' nedostatke, kao što je vrlo loša, na trenutke rubno razumljiva dikcija, loš osjećaj za tajming, upadanje sugovorniku u riječ i mrmljanje u bradu. Takve se stvari događaju i mnogo iskusnijima od njega i za ispravljanje takvih nepravilnosti postoje posebne službe. Tehnički se detalji doista mogu 'izglancati' u hodu ako za to postoji volja. Bilo bi mu čak i moguće oprostiti nedostatak oštrine zbog toga što mu je to ipak bila prva emisija, ali problem je u tome što nije bila riječ o nedostatku oštrine, nego o površnoj i loše pripremljenoj oštrini.

397954,398829,398659,397023

Cvetojević, naime, uopće nije bio spreman na neke odgovore koje mu je Ribić ponudio. Nije bio spreman čak ni na odgovor na ono osnovno pitanje - smatra li Ribić da je štrajk uspio. Kada mu je sindikalni čelnik odgovorio da nije i da je već čestitao premijeru na pobjedi, novopečeni se voditelj sasvim zbunio, a od tog trenutka (na početku emisije) nadalje, stvari su uglavnom tekle tako. Cvetojević ispali neku tvrdnju ili pitanje za koje je uvjeren da će Ribića oboriti na pod u teškom nokautu, ali se ovaj ne sruši, nego uspije odgovoriti i sada Cvetojević ne zna kamo bi dalje, pa samo nešto promrmlja u bradu ili kaže: 'Dobro' i promijeni temu, ne propitujući dalje.

Da se razumijemo - uopće nisam uvjerena u to da je sve što je Ribić u emisiji rekao Cvetojeviću doista tako i doista točno. Tu sigurno ima spinova i nadmudrivanja, ali kao gledatelj, od voditelja jedne ovakve, razgovorne emisije, očekujem da to pokuša razotkriti, 'probiti', bolje se pripremiti za takve odgovore, a ne se preokrenuti na leđa i odustati od daljnjeg razgovora o nekoj temi samo zato što mu je sugovornik dao odgovor koji nije predvidio.

Kako se, zapravo, voditelju jednog ozbiljnog talk-showa može dogoditi da mu gost da odgovor kakav uopće nije očekivao? Vjerujem da je takvo što moguće kod kompleksnijih pitanja, ali kada je riječ o običnim DA/NE pitalicama, zar se voditelj ne bi trebao pripremiti i imati dvije solucije u pripremi. Evo, ovo ću ga pitati ako mi kaže DA, a ovo ako mi kaže NE. Nije li to osnova koju bi trebao svladati svatko tko vodi neku razgovornu emisiju - zapravo, osnova koju bi trebao svladati svatko tko vodi bilo kakvu debatu?

Saša Cvetojević očito je mislio da takve osnove ne mora svladavati jer je bio jako uvjeren u učinkovitost svojih pitanja. Kada mu pitanja nisu djelovala onako kako je mislio, zbunio se i emisiju pretvorio u neku varijantu Skice za portret Vilima Ribića. Možda s vremenom nauči bolje raditi taj posao. I možda ga s vremenom nauči prestati omalovažavati izjavama kao što je ona o Uberu. Do tada - nisam nimalo impresionirana.