BRDO FILMOVA

Goli i bosi otvorili 14. Motovun Film Festival

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.07.2011 08:54
  • Objavljeno 25.07.2011 u 22:16
Motovun 2011 otvorenje_Goli i bosi

Motovun 2011 otvorenje_Goli i bosi

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić / PIXSELL

Uz gole i bose volontere te citiranje Zakona o javnom okupljanju odvjetnici Anto Nobilo i Čedo Prodanović otvorili su 14. Motovun Film Festival
Duško Marušić / PIXSELL

Duško Marušić / PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić / PIXSELL

Neposredno prije samog otvorenja umjetnički direktor festivala u časnoj mirovini Rajko Grlić te odvjetnici Anto Nobilo i Čedo Prodanović u funkciju su stavili i jednu od posebnih atrakcija ovogodišnjeg festivala – Kino Remetinec.

POHVALA GOLOJ KOŽI

Ja skidam sebe, ja sebe svlačim,
Vidi što imam kad se razgaćim:
Gole kože nešto malo kvadrata...
Da mi je zguliš do kraja mandata.

Pa da je prodaš ako već nisi,
Da ti ko barjak državni visi...
Možda ti zatreba, slobodno nosi,
Tvoj spas neka budu goli i bosi.

A ispod kože imam još svašta
O čemu duh tvoj poslovni mašta:
Moje je tijelo utrživa kuća,
Pod hipotekom i srce i pluća.

I bubreg lijevi sklon hipoteci,
Ako ćeš desni, slobodno reci.
Slezenu, jetra – daj sve to na burzu,
Gušteraču, crijeva... hoćeš i guzu?

Evo i mozak, pa njime skontaj
Koliko košta moj ljudski očaj
Kada sve dajem da ostaneš gdje si...
Trebaš i krvi? Demižon donesi!

Hoćeš još nešto? Bosi i goli
Dat će ti sve što duša izvoli!
I kurac i pičku dajemo tebi...
Pa sad kad sve imaš, e sad se jebi!

Sama ceremonija svečanog otvaranja započela je uz Radu Šerbedžiju i Petrojvic Blasting Company, u čijoj izvedbi je publika čula poemu 'Goli i bosi', koju je posebno za Motovun Film Festival napisao Predrag Lucić.

U skladu sa stihovima: 'Ja skidam sebe, ja sebe svlačim / Vidi što imam kad se razgaćim: / Gole kože nešto malo kvadrata... / Da mi je zguliš do kraja mandata. / Pa da je prodaš ako već nisi, / Da ti ko barjak državni visi... / Možda ti zatreba, slobodno nosi / Tvoj spas neka budu goli i bosi...', prvo je gola i bosa ostala većina organizacijskog i produkcijskog tima festivala, a potom je u poziranju za tradicionalnu festivalsku fotografiju isto učinilo i cijelo prepuno gledalište Kina Trg.

Potom su odvjetnici Anto Nobilo i Čedo Prodanović, citirajući članak 4. Zakona o javnom okupljanju te Zakon o izmjenama i dopunama istog, festival proglasili – otvorenim.

ODVJETNIK 1: 'Po članku 4. Zakona o javnom okupljanju mirnim okupljanjem i javnim prosvjedom podrazumijeva se svako organizirano okupljanje više od 20 ljudi, koje se održava radi javnog izražavanja i promicanja političkih, socijalnih, nacionalnih i filmskih uvjerenja i ciljeva.'
ODVJETNIK 2: 'Kako je ovo mirno okupljanje u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju koji u članku 1. propisuje da se okupljanja moraju održavati najmanje 100 metara od objekata u kojima su smješteni ili zasjedaju Hrvatski sabor, predsjednik Republike Hrvatske, Vlada Republike Hrvatske i Ustavni sud Republike Hrvatske – obrana smatra da nema prepreke da festival počne.'
ODVJETNIK 1: 'Ovime proglašavamo 14. Motovun Film Festival otvorenim.'

Festivalsku je publiku pozdravio i motovunski načelnik Slobodan Vugrinec, dok je ravnatelj festivala Igor Mirković najavio pet nezaboravnih motovunskih dana i noći, kao i film 'Blue Valentine' Dereka Cienfrancea, čijom je projekcijom i zaključena svečanost otvorenja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!