SIMBIOZA DVIJE UMJETNOSTI

Filmovi koje su obilježile pjesme

15.01.2011 u 09:31

Bionic
Reading

Film i glazba dva su odvojena umjetnička medija, ali gotovo od prve pojave filmske trake njihova je koegzistencija bila neizbježna. U nekim je filmovima glazba samo pozadinski element koji prati pokretnu sliku, dok u nekima ona postaje ravnopravni element filmskog izričaja. Prisjetimo se nekoliko kultnih filmova koji ne bi bili isti s drugačijim glazbenim odabirom

Dobar, loš, zao

Ennio Morricone je napisao preko 400 glazbenih djela za filmove i u potpunosti promijenio pojam filmske glazbe. Smatra se jednim od najvećih kompozitora filmske glazbe, a 2007. godine dobio je Oscara za životno djelo. Surađivao je s redateljima poput Terrencea Malicka i Briana De Palme. Ipak, njegove najpoznatije kompozicije nastale su u suradnji sa Sergiom Leoneom u špageti-vesternima.

Može li se uopće zamisliti bilo koji Leonov vestern bez Morriconeovih ritmova?

U filmu 'Za šaku dolara' izbacuje orkestralne zvukove i naglašava zvukove poput pucnja, biča, pjevačkih glasova te kombinaciju sicilijanskih narodnih instrumenata s električnom ili akustičnom gitarom. Kao motiv u mnogim filmovima uvodi zviždanje kao element usamljenosti glavnog junaka.


Diplomac

Ben je nedavno završio fakultet, a njegovi roditelji očekuju velike stvari od njega. Na zabavi u rodnom gradu upoznaje gospođu Robinson, suprugu poslovnog partera njegovog oca. S njom započinje ljubavnu aferu, ali se spletom okolnosti zaljubi u njenu kćer Elaine s kojom otkriva što je prava ljubav. Radnja filma nam je svima poznata, a riječ je o Diplomcu

Legendarni film Mikea Nicholsa iz 1967. godine prikazuje površnost srednje američke klase i izgubljenost mlade generacije nakon fakulteta. U glavnim ulogama se ističu izvrsni, tada još mlađahni Dustin Hoffman u ulozi Benjamina Braddocka i Anne Bancroft kao seksipilna gospođa Robinson.

Zajedno s Bonnie i Cylde postao je jedan od najutjecajnih generacijskih filmova kasnih šedesetih, a za to je zaslužan i angažman Simona i Garfunkela za muzičku pozadinu za film koji postaje ključni glazbeni dokument tog vremena. Pjesma 'Sound of Silnece' koja je doživjela premijeru u filmu postala je legendarni hit svih vremena. Doživjela je mnoga reizdanja i koristila se u drugim filmovima, poput velikog hita 'Watchmana'.

Jednaku ili čak i veću slavu postigla je također jedna od najobrađivanijih pjesama glazbene industrije, 'Mrs. Robinson', koja je nakon spomenute 'Sound of Silence' poznatom glazbenom dvojcu bila druga uzastopna pjesma na prvom mjestu Billboardove top 100 ljestvice.


Blade Runner

Evangelos Odysseas Papathanassiou je glazbenik poznatiji pod umjetničkim imenom Vangelis, a stvorio je po mnogima jedan od najboljih filmskih soundtrackova svih vremena. Naravno, riječ je o 'Blade Runneru', filmskom remek-djelu Ridleyja Scotta iz 1982. godine.

Atmosferu futurističkog noir trilera Vangelis dočarava kombinacijom klasične glazbe i tvrdih zvukova sintesajzera koje gledatelja odvode u postapokaliptični Los Angeles 2019. Uz naslovnu glazbenu temu, jedna od najpoznatijih kompozicija je 'Love Theme' u kojoj dominira topli zvuk saksofona kao suprotnost hladnim ritmovima cjelokupnog soundtracka.

Nažalost, neslaganje je dovelo Vangelisa do uskraćivanja dozvole za izvođenje glazbe iz 'Blade Runnera', a studio je umjesto njega angažirao skupinu glazbenika pod nazivom New American Orchestra za snimanje službenog LP-a objavljenog u to vrijeme. Trebalo je proći 12 godina prije nego što je riješen nesporazum da se službeno objavi soundtrack pod Vangelisovim imenom.




Flashdance

Ona je zavarivačica čelika u lokanoj tvornici u Pittsburghu danju, a noću se pretvara u barsku plesačicu. Njen san je upisati prestižnu baletnu školu.

Riječ je o modernoj bajci osamdesetih godina 'Flashdance'. Iako film od filmske kritike nije dobio riječi hvale, kod publike je primljen s oduševljenjem i postao jedan od kultnih filmova. Osim izvrsnog nastupa Jennifer Beals kao protagonistice Alex Owens, film je obilježila i glazba.

Poznati kompozitor i kralj disco zvuka Giorgio Moroder pretvorio je plesnu filmsku fantaziju u glazbeni hit. Naslovna pjesma Flashdancea 'What a Feeling' koju je otpjevala Irena Cara prodana je u 20 milijuna primjeraka diljem svijeta i dobila Oscara za najbolju pjesmu 1983. godine.

Na soundtracku se mora izdvojiti legendarni hit 'Maniac' koji izvodi Michael Sembello. Kultna scena je naravno kraj filma u kojem Alex primaju u školu nakon nezaboravnog plesa uz 'What a Feeling'.


Trainspotting

Danny Boyle svojim je čuvenim 'Trainspottingom' redefinirao lice modernog britanskog filma, ostavljajući nezaboravan trag na suvremenu kulturu mladih. Radnja filma vrti se oko skupine mladih koji žive na samom rubu, upleteni u ovisničke i kriminalne vode.

Bitna činjenica za uspjeh filma bio je i pomni odabir pjesama koje utjelovljuju cijelu priču. Na soundtracku se mogu naći zbirke pjesama britanskih pop i elektronskih zvijezda kao što su Blur, Pulp, Elastica, Leftfield, Primal Scream i Underworld, ali i nešto starije garde kao što su Iggy Pop , Lou Reed i Brian Eno. Svaka pjesma u 'Trainspottingu' je zarazna, ali najefektniji trenutak je kada se Renton predozira, tepih postaje njegov lijes, a Louov glas u pozadini pjeva poznate riječi pjesme 'Perfect Day'. Ne bez razloga, ovo su remek-djelo nazvali 'Paklenom narančom' 90-ih.



Pakleni šund

Kada čujemo rečenicu 'I love you, Pumpkin. I love you, Honey Bunny. Everybody be cool, this is a robbery!', svi znamo da se radi o uvodnoj pjesmi za 'Pakleni šund' koji je smatra najutjecajnijim američkim filmom devedesetih.

Quentin Tarantino odlučio je glazbi u filmu dati posebno mjesto. Film sadrži mješavinu američkog rock and rolla, surf glazbe, popa i soula. Album je dosegao broj 21 na Billboard ljestvici.

Uz pregršt nasilnih scena pojavljuje se niz pjesama poput 'Let's Stay Together', 'Son of a Preacher Man', 'You Never Can Tell'. Uz hit Neil Diamonda 'Girl, You'll Be a Woman Soon' u izvedbi Urge Overkill nezaboravna je scena samotnjačkog plesa i drogiranja Ume Thurman



Burleska

Priča o mladoj i naivnoj konobarici iz provincije, koja u lovu na vlastite snove dolazi trbuhom za kruhom u veliki grad okušati svoju sreću ispod reflektora i iza pozornice, toliko je stereotipna da je ne treba predugo objašnjavati.

No kada se na jednako stereotipan ambijent zadimljenog noćnog kluba s par golišavih zvijezda, zgodnim konobarom te odvratno bogatim tajkunom za kormilom cijele operacije nabaci hrpa šljokica i umjetnog sjalila, rezultat je zapravo vrlo zabavan film. Dapače, već ga krase nominacija za Zlatni globus za najbolji film godine, najviše zbog glazbe koju nudi.

U maniri 'Jailhouse Rocka', 'Purpurne kiše' i 'Tjelohranitelja', 'Burleska' s Christinom Aguilerom u prvim redovima nastavlja okušanu i vrlo uspješnu tradiciju filmova s glazbenim zvijezdama u glavnim ulogama, a koliko u tome uspijeva moći ćete se uvjeriti u domaćim kinima od 3. veljače.