OVOG PETKA

Dvostruki AMKA Masterclass u Zadru

23.05.2014 u 08:39

Bionic
Reading

AMKA (Avvantura mediteranska kreativna akademija) na zadarskom putovanje svijetom filma i vizualnih umjetnosti ovoga puta donosi trostruko zadovoljstvo. Ovaj tjedan svoje znanje, iskustvo i energiju prenosi uspješna hrvatska redateljica i scenaristica, Vlatka Vorkapić, koja će predstaviti u 15 sati osobno svoj film 'Sonja i bik' i nastaviti masterclass razgovarajući o uspjehu svog filma, o financiranju i produciranju filmova, o podzastupljenosti žena u kinematografiji i budućim projektima

Od 17:30 sati, hrvatski pisac i osnivač festivala europske kratke priče, Zadranin Roman Simić-Bodorožić i izraelski autor Etgar Keret razgovarat će o književnoj kratkoj priči kao okosnici za film. Prije predavanja prikazat će kratki film Gorana Dukića 'Wristcutters' koji je napravljen po priči Etgara Keret-a – prikazujući kako 'radi' kratka priča, i što filmu u njoj može biti zanimljivo za film. 'Wristcutters' zagrebačkog studenta Gorana Dukića, je uspješno igrao na Sundance Film Festivalu i pobijedio na filmskom festivalu u Motovunu.

Simić-Bodorožić i Keret razgovarat će o priči kao književnoj formi, njezinoj povijesti/povijesti recepcije; njezinim zakonitostima, svijetu koji stvara, navodeći primjere filmova nastalih po pričama : od Spielbergova 'Dvoboja', Altmanovih 'Kratkih rezova', Nolanovog 'Mementa', Kurosavinog 'Rashomona', ali i dugometražnih filmova kojima nije predložak priča, ali se čini kao da ih je radio kratkopričaš (npr. 'naracija' u Corbijnovom filmu 'Control').

Mjesto: Znanstvena knjižnica Zadar, Ante Kuzmanića 3, 23000 Zadar
Vrijeme: petak, 23. svibnja u 15 i u 17:30 sati

334024,333535,332917,331458