POBJEDNICA DORE

Daria Kinzer putuje na Euroviziju u Njemačku

06.03.2011 u 10:35

Bionic
Reading

Nakon punih sedam tjedana, napokon smo dočekali i završnu emisiju trakavice zvane Dora 2011. Glazbeni ukus i izbor stanovnika Hrvatske branit će Daria Kinzer pjesmom 'Lahor' Borisa Đurđevića

Početak kraja otvorile su prošlogodišnje pobjednice Dore - Feminnem i pjesma 'Lako je sve' u vrlo privlačnim, prozirnim haljinama podsjetivši nas na njihovu zavodljivu ljepotu i nešto manje na ljepotu pjesme. O uspjehu da ne govorimo.

Nakon što su nas seksipilna Leona i neseksipilni Aleksandar podsjetili da ćemo u zadnjoj finalnoj večeri gledati i slušati samo Jacquesa Houdeka i Dariju Kinzer, koji će pjevati tri pjesme napisane isključivo za finale Dore te tko će kada i kako za koga glasovati, doznali smo da će u žiriju u pobjedničkoj pjesmi odlučivati nezaobilazni korisnik javne televizije za vlastitu promociju Tonči Huljić, jednako nezaobilazna i sveprisutna zvijezda Severina te Andrej Babić, koji je čak pet puta za četiri države sudjelovao na Eurosongu

Svakako valja istaknuti da je, za razliku od svog prvog pojavljivanja na ovogodišnjoj Dori u sado-mazo kompletiću, Severina u finale ušetala poput časne sestre kojoj se vidi samo rub grudnjaka. Decentno, ali dovoljno intrigantno.

Prvi je, prvu pjesmu - 'Još ima nas' Lee Dekleve, zapjevao Jacques ponudivši zanimljivu interpretaciju njezinog već prepoznatljivog skladateljskog izraza. Lijepa pjesma solidne izvedbe, napisana poput himne nekog humanitarnog spektakla tipa 'Help DORA 2011. - Africa United'. No unatoč dominantnom Houdeku, gospođica Kinzer pokazala se prikladnijom za Deklevin senzibilitet.

Potom je uslijedila nepotrebno i dosadno popunjavanje minutaže završnice Dore besmislenim razgovorima s kandidatima koji nisu stigli do finala. 'Lahor' je bila druga pjesma u Jacquesovoj izvedbi, autora Borisa Đurđevića, koja se baš ni po čemu ne razlikuje od svih ostalih hitova Colonije. Dance poskočica s brakedancerima i Houdekom umjesto Indire. Loše! Za razliku od Jacquesa, Dariji je daleko bolje sjela pjesma, ali loša pjesma ni u interpretaciji najboljeg pjevača ne zvuči dobro. Jednoličan plesni pjesmuljak ni po čemu poseban.

Jacqoues Houdek 'Stotinama godina'

Pjesmu 'Stotinama godina' Ante Pecotića, Jacques je otpjevao kao pravu eurovizijsku pjesmu dajući do znanja da Ante zna znanje te da je napisao vrlo solidnu pjesmu koja čak ima neke šanse u Düsseldorfu 10. svibnja u prvoj polufinalnoj večeri.

'Stotinama godina' pitka je pop pjesma u kojoj je Houdek pokazao svoje glasovne mogućnosti i koja nimalo ne zaostaje za aktualnom europskom pop produkcijom i možda je najbliža hitovima Sanrema. Istu je pjesmu Daria otpjevala s nešto više emocija, ali manje strastveno od Jacquesa. I onda su nas pozvali da damo nekome svoj glas.

Ka' na hašišu

Kao posebno iznenađenje večeri ponuđena nam je 'svjetska' premijera novog projekta tandema Huljić-Bregović - Tonči Huljić i Madre Badessa. Jedinstven spoj senzibiliteta estradnih Huljićevih pop folk hitova s prepoznatljivim Bregovićevim orkestrom u kombinaciji romskog ritma i mediteranske melodije, naglašene mandoline, uz potporu klapskih glasova, nalik nekom imaginarnom dalmatinskom kabaretu fino pogođene atmosfere u izvedbi Petera Graše.

Severina, Babić i Huljić, kao članovi žirija se nisu striktno odredili spram favorita niti potencijalne pobjedničke pjesme, već su više uopćeno govorili kako nije lako proglasiti najbolje. I onda opet Huljić i Madre Badessa pjesmom 'Ka na hašišu'.

Tu je već postalo jasno da ćemo to slušati ove godine iz dana u dan, komentirajući kako je i hašiš dočekao da uđe u refren jednog estradnog hita. I posljednja premijerna pjesma 'Anarkišta' u kojoj se pridružio i Goran Bregović. Premijera i promocija vrijedna pažnje, a o njihovoj glazbi još bi se dalo diskutirati.

I onda su stigli rezultati prvog kruga glasovanja u kojem su ovogodišnji talent show Dora 2011. doveli do vrhunca. Nakon zbrajanja glasova žirija i publike, koje su podijelili pa pomnožili te izvukli drugi korijen iz neke brojke, nekim je čudom ispalo da i Jacques i Daria imaju jednak broj glasova kada je u pitanju pjesma Borisa Đurđevića 'Lahor'. Ona najgora od triju ponuđenih.

Ukratko, slijedilo je pripetavanje odnosno dvoboj Houdeka i Kinzerove u interpretaciji pjesme 'Lahor'. O, kako napeto i zanimljivo. Jacques je imao skladno skrojen crveni sakoić i bilo mu je jako vruće, a Daria crnu kratku haljinu i nije joj bilo vruće. Pjevali su naciji koja voli Coloniju i misli da su nam oni najbolje što imamo u Hrvatskoj. I onda još jedna premijera. Boris Novković premijerno je izveo svoju novu pjesmu 'Via ljubav'. Daleko bolju do one 'Vukovi umiru sami' kojom je 2005. pobijedio na Dori. Naravno da je i tu pjesmu otpjevao.

Tijekom njegova nastupa, nekih 14.000 gledatelja svojim je pozivima odlučilo o pobjedniku Dore 2011. godine. Njih 9.000 zaključilo je da je Daria Kinzer bolja. Koliko je Daria doista dobra i koliko je doista dobra pjesma 'Lahor' Borisa Đurđevića, saznat ćemo 10. svibnja na prvoj polufinalnoj večeri u Düsseldorfu.

Daria Kinzer 'Lahor'