S3ngs

Budućnost hrvatskog rocka je rođena

24.01.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Zagrebačka grupa S3ngs objavila je debi album 'Moderno trijezan' za malu nezavisnu etiketu OSA Media iz Labina i opalila šamar svim ostalim diskografskim kućama jer je u pitanju vrhunski bend s odličnim debi albumom kakav se rijetko može čuti na početku karijere mladih rock entuzijasta

Doista je neobično i teško za shvatiti da nijedna velika diskografska kuća nije objavila debi album grupe S3ngs. Svatko poduzetan, a takvi bi trebali biti diskografi, trebao bi znati da se od ovakve grupe može u kratkom roku stvoriti veliki hype i više nego dobro prodati njihov nosač zvuka.

Naime, riječ je vrhunskom materijalu kakav se rijetko susreće kod domaćih izvođača. Štoviše, S3ngs su po svojoj energiji, sviranju, ali prije svega skladanju, bolji od Hladnog piva iako se po pitanju tekstova moraju još malo potruditi. Tekstovi su na mjestu, no precizne strelice koje odašilje Mile Kekin i Hladno pivo teško je zaustaviti iako se mnogi mogu pronaći u stihovima zagrebačkih rokera (uključujući i nas rock kritičare). Zapravo, i s tekstualne strane su superiorni većini domaćih rokera. Njihove su pjesme nabrijane do krajnjih granica, ali u sjajno usklađenu cjelinu iz koje pršti furioznost Arctic Monkeys, kao i utjecaj sve sile brit pop scene od 90-ih naovamo. Istovremeno, nisu se zanosili idejom da će osvojiti svijet pa zapjevali na engleskom već su svoje stavove o životu ispričali na materinjem hrvatskom jeziku. Pametno.

Njihove pjesme imaju zarazne refrene uz pratnju prikladnih gitarskih rifova i zaraznu melodioznost. Sve što je potrebno za uspjeh. Nažalost, S3ngs žive u Hrvatskoj pa će se za uspjeh morati vraški potruditi. Album imaju, sviraju puno, znaju što hoće i odlučili su uspjeti. Diskografske kuće ionako gube smisao svog postojanja jer danas malo tko dolazi u CD shop vidjeti kakvih sve albuma ima na policama. Njihovi se albumi prodaju na, trenutno, najpametnijem mogućem mjestu, a to su njihovi koncerti. Tko je skeptičan, uvijek može provjeriti njihovu MySpace stranicu i uvjeriti se u njihovu kvalitetu. Njima je u ovom trenutku najpotrebnija medijska podrška i što veća publika.


Najpametnije što bi u ovom trenutku mogli napraviti jest da poklone svoj debi album publici i stave ga na besplatni download jer je teško za vjerovati da je to sve što su dosad napravili. Ukratko, kada publika shvati koliko su dobri i doista ih iskreno zavoli, S3ngs mogu kroz koncertnu prodaju isporučiti drugi album s novim pjesmama i pristojno zaraditi.

Dobar PR i što više koncerata trebalo bi biti sasvim dovoljno da publika shvati kako pred sobom ima vrhunski domaći punk rock bend koji bez zadrške isporučuje sjajne pjesme, s glavom i repom, s težinom i smislom i sa zaraznim melodijama, a to treba znati napraviti.

U grupi S3ngs leži budućnost hrvatskog rocka jer su uspjeli obuhvatiti u svojim pjesmama utjecaje globalnih i lokalnih rock veličina, kao i svježinu čitave nove generacije mladih rokera koji grizu sve pred sobom kako bi pokazali što znaju i umiju. Jedan od najboljih prošlogodišnjih albuma koji je malo zakasnio s promocijom, ali na vrijeme za povratak vjere u bolje sutra hrvatskog rock'n'rolla.

Ocjena: 9/10
Izdavač: OSA Media