3. AVANTGARDE JAZZ FESTIVAL

Anđeoski glas Amire Medunjanin za istarsku publiku

02.05.2013 u 17:58

Bionic
Reading

Amira Medunjanin, pjevačica koja svoju glazbu opisuje kao 'mjesto na kojem možete odmoriti dušu' nastupit će u subotu, 4. svibnja, dan nakon koncerta Rudresh Mahanthappa's Gamak Quarteta, u rovinjskom Multimedijalnom centru s početkom u 21 sat

Drugi koncert 3. Avantgarde Jazz Festivala predstavlja sjajnu bosanskohercegovačku umjetnicu Amiru Medunjanin koja će se publici predstaviti sevdalinkama, otvoriti im svojom glazbom i emocijom jedan drugačiji pogled na svijet koji nas okružuje. Iako je prozvana bosanskom Billie Holiday, Amira Medunjanin reći će da se nitko ne može usporediti s tom ženom jedinstvenog glazbenog izričaja.

No Amira također nadilazi granice i traži jedinstveni glazbeni izričaj, jer iako se specijalizirala za izvođenje tradicijske bosanske glazbe - sevdalinke - ona je otišla korak dalje od pukog reproduciranja te glazbe na konvencionalan način. Naime, posvetila se istraživanju raznih kreativnih mogućnosti izražavanja i stvorila jedinstven pristup tom glazbenom idiomu. Njezine su izvedbe meditativne, iskrene, decentne, ali duboko proživljene, u njima se osjećaju velika muzikalnost i jednostavnost svojstvena samo onima koji uspiju prodrijeti u srž posla kojim se bave. Jednako je studiozno pristupila odabiru suradnika, godinama tražeći one kojima je blizak njezin način izražavanja, koji dijele iste zamisli i koji ih na najbolji način mogu pretočiti u glazbu. Uz njih glazbu staru stotinama godina pretvara u novi glazbeni jezik zasnovan na poštivanju tradicije, ali i karakteru njezine osobe.
Idealnog suradnika pronašla je u Bojanu Zulfirkapašiću (Bojan Z), bosanskohercegovačkom pijanistu koji već godinama živi i djeluje u Parizu, gdje je ostvario međunarodnu karijeru respektabilnog jazz i world music glazbenika, koji i vlastiti iskaz nerijetko obogaćuje elementima bosanske glazbene tradicije. Upravo u sinergiji s njim Amira ostvaruje organski spoj tradicije i današnjeg glazbenog trenutka, arhaičnog i suvremenog, s uvijek prisutnim poštivanjem vlastitog glazbenog naslijeđa. Uz njega, Amiri će u MMC-u Rovinj pridružiti još dvojica vrhunskih glazbenika, Nenad Vasilić (kontrabas) i Bachar Khalife (udaraljke).

Amira Medunjanin surađivala je s glasovitim sastavom Mostar Sevdah Reunion, ali je ostvarila i karijeru kao vođa sastava snimivši vlastite albume koji su dobili sjajne kritike u europskim, posebice britanskim glazbenim krugovima. O njezinoj popularnosti govori i podatak da je neke albume, kao i aktualni 'Amulette', objavila za glasovitu diskografsku kuću Harmonia Mundi. Osim sevdalinki, Amira Medunjanin izvodi i snima pjesme iz drugih zemalja našeg okruženja, posebice iz makedonske i srpske glazbene tradicije.

Amira Medunjanin i Boško Jović - '(Imam jednu želju - Sejdefu majka buđaše)'

Nakon koncerta Amire Medunjanin, druženje s glazbenicima nastavlja se u intimnijoj atmosferi konobe Kantinon na samoj gradskoj rivi, kada će gosti moći uživati u nastupu Kristian Terzić Quarteta Rovinjska konoba Kantinon nedavno je u svoju ponudu uvela potpuno novi koncept tradicionalne rovinjske kuhinje, koju su kreirali proslavljeni chef hotela Monte Mulini Tomislav Gretić i poznati hrvatski sommelier Emil Perdec. Tijekom after partyja u konobi će se moći kušati razni specijaliteti inspirirani rovinjskom ribarskom tradicijom, pripremljeni isključivo od lokalnih, svježih namirnica, dok će se od pića nuditi najbolja istarska vina, rakije, grape i pivo čije posluživanje nosi dozu originalnosti za Rovinj - poslužuje se u krigli od litre.

Ulaznice za koncert i after party mogu se kupiti u Maistrinim hotelima Monte Mulini, Lone, Eden, Park i Adriatic te na svim prodajnim mjestima sustava Eventim i putem online sustavaeventim.hr
Cijena ulaznice u iznosu od 150 kuna uključuje ulaz na koncert te finger food i piće u konobi Kantinon