KUĆNE ČAROLIJE

Znate li za što vam sve mogu poslužiti jabuke?

25.12.2012 u 10:26

Bionic
Reading

Upravo se jabuka naziva kraljica voća, a vrlo često se može čuti da jedna pojedena jabuka dnevno značajno utječe na imunitet. Međutim jabuka je odlična i za popravljanje kuhinjskih katastrofa te za pripremanje ukusnijih obroka

Održite kolače svježima
Ukoliko želite domaćim ili pak kupljenim kolačima produljiti rok trajanja i zadržati im svježinu, u tome vam mogu pomoći jabuke. Naime u posudu s kolačima stavite i polovicu jabuke. Ona će pomoći u održavanju vlage kolačima i tortama, a vaše slastice će dulje vremena ostati svježe nego kada ih samo stavite u hladnjak.

Ubrzajte dozrijevanje rajčice
Ukoliko shvatite da ste zabunom kupili još uvijek zelene rajčice, poslužite se trikom s jabukama. Naime, rajčice će puno brže dozrjeti ako ih stavite u papirnatu vrećicu s već zrelim jabukama te ostavite da stoje nekoliko dana. Za što bolji rezultat napravite omjer pet do šest rajčica na jednu jabuku.

Omekšajte smeđi šećer
Smeđi šećer ima pomalo iritantnu tendenciju da se i pri malom izlaganju vlazi pretvori u grude i grudice. Srećom, i za to postoji lijek. Šećerne grude jednostavno stavite u plastičnu vrećicu s komadićem jabuke. Ostavite tako neka odstoji dan ili dva, a nakon toga smeđi šećer bit će omekšan i spreman za korištenje.

Umanjite slanoću jela poput juha i složenaca
Rijetko kome se nije dogodilo da prilikom kuhanja presoli juhu ili složenac, no umjesto da bacite cijeli obrok, u lonac jednostavno ubacite nekoliko komadića jabuke. Kuhajte još desetak minuta i jabuka će upiti višak soli. Nakon toga izvadite komadiće jabuke, uključujući višak soli, te uživajte u ukusnom obroku.

Ispecite sočnu piletinu
Ukoliko vam se dogodi da vam piletina nakon pečenja u pećnici bude suha i pomalo gumena, ne očajavajte. Recept za sočnu i ukusno pečenu piletinu je i više nego jednostavan. Idući puta prije pečenja u pile stavite cijelu jabuku pa tek onda sve stavite u pećnicu. Kada meso bude pečeno, jabuku izvadite i bacite te uživajte u mekanoj i sočnoj piletini.