mješavina začina

Znate li što je i kako se koristi za'atar? Nazivaju ga kraljem začinskog bilja, a okusom obogaćuje gotovo svako jelo

11.01.2022 u 15:55

Bionic
Reading

Vrlo cijenjen te nazivan 'kraljem začinskog bilja' na Bliskom istoku, puno je razloga zbog kojeg ćete zavoljeti mješavinu začina za'atar

Možda ste čuli za njega ili ga već probali u različitim receptima kao što je piletina ili krumpir, no znate li što je zapravo za'atar? 'To je zasebna biljka, ali istovremeno i mješavina začina,' objašnjava Christine Sahadi Whelan, partnerica u trgovini specijalizirane hrane Sahadi's i autorica knjige 'Flavors of the Sun: The Sahadi's Guide to Understanding, Buying, and Using Middle Eastern Ingredients'. Kako napominje ova stručnjakinja za začine, za'tar je samonikla biljka koja raste diljem Bliskog istoka, a mješavina često sadrži sušeni origano, mažuran i/ili timijan, kumin, korijander i sjemenke sezama.

Ponekad mješavina začina za'atar uključuje i samu samoniklu biljku, koja je također poznata kao izop i pripada obitelji metvice. Činjenica je da ne postoji čvrsta i brza definicija za'atara, već promjenjiv predložak koji varira u različitim kulturama i kuhinjama, ali i prema osobnim preferencijama. Tako ćete u nekim receptima otkriti da određeni začini dominiraju, dok drugi zauzimaju zadnje mjesti ili su potpuno izostavljeni.

I dok se čini kako gotovo svatko ima svoju verziju sastojaka koja čini za'tar, čak se i sam naziv piše na nekoliko načina, uključujući za'atar, zaatar i za'tar. No, kako god ga pripremili ili napisali, kod ovog začina se pripremite na biljne, ljute, slane i orašaste okuse koji će snažno djelovati na vaš nepca. 'Držite ga na dohvat ruke i upotrebljavajte kao univerzalni začin. Brzo će postati važan dio vaše kuhinje,' kaže Christine Sahadi Whelan.

Za'atar se često nastaje miješanjem soli, prženih sjemenki sezama, limunske kiseline i sumaca. No, mješavina sastojaka razlikuje se od zemlje do zemlje - u Siriji je tradicionalno crven zbog pune veće količine sumaca, u Jordanu je kumin dio tradicionalne mješavine. 'Kao i svako cijenjeno jelo, svaka regija ga pravi po svom receptu', kaže Sahadi Whelan.

Kako koristiti za'atar?

Jedan od omiljenih načina na koji ga koristi Sahadi je za pripremu domaćeg za'atar kruha. 'Svakog dana zamijesimo veliku količinu tijesta i prelijemo za'atarom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem i pečemo kao tanku pizzu u pećnici. To je tradicionalno libanonsko jelo za doručak koje sam jela puno puta,’ kaže ona dodajući da je posebno ukusno preliveno lebnehom (sir od jogurta) i posluženo s maslinama, krastavcima i rajčicama.

Osim kruha, ova raznovrsna mješavina začina može se koristiti na pečenom povrću, mesu ili ribi te u preljevima za salatu. Prema riječima Sahadi Whelan, to je začin za sve. 'Pečeni krumpiri, salate, jaja svih vrsta, kokice, marinade za pileće meso, umak za umakanje, umiješan u jourt ili lebneh, pomiješan s maslinovim uljem i preliven preko humusa Sve je sjajno sa za'atarom,' dodaje Sahadi.