dobro je znati

Omiljeni začin: Koja je razlika između ekstrakta i mahune vanilije i kako ih uspješno zamijeniti u receptima?

17.08.2021 u 12:13

Bionic
Reading

Ekstrakt vanilije i mahuna vanilije začini su koji se najčešće spominju u receptima brojnih kolača i slastica. No koja je zapravo razlika između njih i može li se jedno zamijeniti drugim?

Vanilija je jedan od najintenzivnijih i najskupljih usjeva na svijetu, odmah nakon šafrana. Naime svaka biljka mora se oprašivati ručno, a vanilija je plod orhideje koja cvjeta samo nekoliko sati svake godine. Mahune vanilije beru se kasnije, također ručno, te se suše od tri do šest mjeseci. Za to vrijeme mahuna vanilije se skuplja na četvrtinu svoje veličine, gubi 80 posto vlage i razvija karakterističnu aromu koju nalazimo u parfemima, kolačima, sladoledima, keksima i drugim slasticama.

Odakle potječe vanilija?

Vanilija se uzgaja na Madagaskaru, Javi i Tahitiju te u Meksiku, a mahuna iz pojedine zemlje ima svoj osebujan okus. Madagaskarska i indonezijska vanilija ima najviše vanilina, karakterističnog spoja koji se nalazi u zrnu vanilije. Meksička vanilija sadrži upola manje vanilina, no ima jedinstvene dimne i voćne note. Vanilija koja potječe s Tahitija također ima puno manje vanilina, no cijenjena je zbog snažnijeg mirisnog i cvjetnog okusa.

Mahuna vanilije

Cijela zrna vanilije imaju intenzivniji okus od ekstrakta. Mahune i sjemenke vanilije češće se koriste za umake i kreme za kolače. Prilikom kupovine, treba pripaziti da zrnca vanilije budu sjajna, smeđecrna i vlažna. Neograničeno dugo mogu se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Nemojte ih bacati nakon jednog korištenja, već ih isperite, osušite i spremite za drugu upotrebu. Nakon toga ponovno opranu i osušenu mahunu vanilije stavite u staklenku sa šećerom. Tako ćete dobiti domaći vanilin šećer i možete ga koristiti za pripremu različitih deserata.

Ekstrakt vanilije

Ekstrakt se dobiva natapanjem nasjeckanih mahuna vanilije u alkoholu i vodi, zatim ta procijeđena tekućina mora odležati. Često se dodaje u razne pekarske proizvode i druge deserte. Kada kupujete ekstrakt, uvijek pazite da je na etiketi navedeno da se radi o čistom ekstraktu jer različite varijante i kopije često imaju poprilično gorak okus. Čvrsto zatvoren i čuvan na sobnoj temperaturi, ekstrakt vanilije ima neograničen rok.

Kako u receptima zamijeniti ekstrakt i mahunu vanilije?

Mahuna vanilije ima znatno intenzivniji okus od ekstrakta, pa je ne treba koristiti u istoj količini. Na primjer, ako je u receptu navedena žličica ekstrakta vanilije, možete je zamijeniti trećinom mahune vanilije. Ako vaš recept zahtijeva cijelo zrno vanilije, a vi imate samo ekstrakt, morate upotrijebiti tri puta veću količinu ekstrakta, a to je jedna žlica, odnosno otprilike 15 ml ekstrakta vanilije.