UVRSTITE GA NA MENI

Sve dobre strane cimeta: Znate li koje brojne zdravstvene blagodati ima omiljeni mirisni začin

13.09.2021 u 15:19

Bionic
Reading

Cimet, jedan od najstarijih začina, jedno je vrijeme imao cijenu višu i od zlata, a pri kraju 19. stoljeća proširio se svijetom

Iako ovaj začin najviše vezujemo uz zimske blagdane zbog svojih nevjerojatnih zdravstvenih blagodati trebali bismo ga koristiti tijekom cijele godine jer je odličan izvor željeza, kalcija, bakra i cinka...

Osim toga, cimet je odličan antioksidans, a ima nevjerojatan učinak na gljivične infekcije i bakterije pa se pokazao učinkovitim čak u borbi protiv E. Coli.

Znanstvenici su otkrili nekoliko važnih zdravstvenih prednosti jednog od najstarijih začina kojeg su poznavali Feničani, Egipćani i Kinezi.

1. Cimet može smanjiti vaš kolesterol

Dovođenje razine kolesterola na prihvatljivu zdravstvenu razinu moglo bi biti lakše nego što mislite - i to uz pomoć cimeta. Studija objavljena u časopisu Diabetes Care otkrila je da su, među skupinom od 60 odraslih osoba s dijabetesom tipa 2, oni čija je prehrana nadopunjena cimetom smanjili svoj LDL kolesterol za čak 27%, a ukupni kolesterol za čak 26%.

2. Cimet može održavati vaš šećer u krvi na prihvatljivoj razini

Bez obzira imate li problema sa šećerom u krvi povezanim s dijabetesom ili se jednostavno borite s promjenama raspoloženja povezanim sa šećerom u krvi, cimet bi vam mogao pomoći. Ista studija iz Diabetes Carea otkrila je da su pacijenti kojima je propisan dodatak cimeta smanjili prosječnu razinu glukoze natašte za čak 29%.

3. Cimet može smanjiti rizik od pojave migrene

Ako patite od redovitih migrene, dodajte malo cimeta na svoj meni. Studija 2020. objavljena u publikaciji Phytotherapy Research pokazala je da su, među skupinom od 50 odraslih osoba koje su patile od migrene, one koje su primale kapsule koje sadrže 600 miligrama cimeta svaki dan smanjile trajanje, učestalost i težinu njihove migrene u usporedbi s onima koji su primali placebo kapsule.

4. Cimet može pomoći u snižavanju krvnog tlaka

Borite se s visokim krvnim tlakom? Uvođenje cimeta u svakodnevnu prehranu može vam pomoći. Studija iz 2013. objavljena u časopisu Nutrition pokazala je da je kratkotrajna konzumacija cimeta povezana sa značajnim smanjenjem sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka.

5. Cimet vam može pomoći pri mršavljenju

Gubitak težine ne mora značiti da se morate sudržavati od svoje omiljene hrane i finih okusa. Primjer: meta-analiza 2020. objavljena u Clinical Nutritionu otkrila je da je u 12 kliničkih ispitivanja nakon 786 odraslih ispitanika dodatak cimeta smanjio tjelesnu težinu, BMI, opseg struka i masnu masu. Isto tako, znanstvena su istraživanja potvrdila da cimet potiče organizam na prirodno trošenje masnih naslaga smanjenje težine. Studije su pokazale kako svakodnevno konzumiranje cimeta sprječava nakupljanje masnoća u tijelu, a antioksidansi iz cimeta stabiliziraju razinu šećera u krvi i smanjuju potrebu za ugljikohidratima.

Trebate li još koji razlog za započeti dan s ukusnom i zdravom zobenom kašom u koju ste stavili malo mirisnog cimeta?