VELIKA PREKRETNICA

Znate li kakvi muškarci manje uživaju u seksu?

17.02.2014 u 11:57

Bionic
Reading

Nova studija otkrila je kako očinstvo uvelike utječe na muškarčevu želju za seksom. Tako znanstvenici zaključuju kako muškarci koji izdvajaju vrijeme kako bi bili što bolji očevi zapravo manje uživaju u seksu, a nakon što postanu očevi kod muškaraca je zabilježen u pad razine testosterona

Premda se dosad smatralo kako dolazak djeteta isključivo smanjuje želju za seksom kod žena, novom studijom znanstvenici su pokazali kako dolazak bebe poprilično utječe i na muškarčevu želju za seksom, prenosi Daily Mail

Novopečeni očevi rjeđe vode ljubav, a kako se čini prema riječima znanstvenika, što su bolji očevi, to manje uživaju u seksu.
Lee Gettler, sa Sveučilišta Notre Dame u Indiani, za potrebe studije pratio je živote i razine hormona 433 muškarca s Filipina. Otkriveno je kako muškarci s višim razinama testosterona imaju veće šanse postati očevima. Međutim, nakon rođenja djeteta razine tih muških spolnih hormona opadaju, zajedno s količinom seksa u kojoj uživaju.

Doktor Gettler također je zabilježio i povećanje hormona prolaktina, koji se obično povezuje s dojenjem, osobito kod muškaraca koji se više posvećuju roditeljstvu.

Smatra se kako te promjene u hormonima muškarcu omogućuju da bolje razumiju bebine potrebe, a doktor Gettler kaže:

'Žene prolaze određene biološke promjene za vrijeme trudnoće i poroda, a dugo vremena se smatralo kako je uloga očeva u svemu tome neznatna. Ipak, činjenica je da nisu samo majke zadužene za roditeljstvo. Smatram da je priroda oblikovala mušku fiziologiju kako bi im pomogla da se što bolje brinu za djecu.' Doktor Gettler dodaje i kako opadanje libida također može biti način na koji se priroda pobrinula da novopečeni očevi ne zastrane i potraže novu partnericu. No smanjena želja za seksom ne traje zauvijek – ona se na svoju prirodnu razinu vraća u roku od godinu ili dvije.