IZVOR STRESA

Znate li da laganje uništava zdravlje?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.08.2012 13:11
  • Objavljeno 06.08.2012 u 13:11
ogovaranje

ogovaranje

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: tinkstock

Iskrenost poboljšava zdravlje, tvrde znanstvenici koji su do takvih zaključaka došli na temelju najnovijeg istraživanja

Tijekom 10 tjedana 110 ispitanika u dobi od 18 do 71 godine prolazilo je detektor laži, a ispunjavali su i upitnike koji su

istraživali njihovo zdravlje te međuljudske odnose. Znanstvenici su tim istraživanjem nastojali otkriti kako laži – manje i one veće – utječu na čovjekovo zdravlje.

Njihova otkrića prilično su zanimljiva i trebala bi poslužiti kao smjernice onima koji često posežu za lažima. 'Uočili smo da se ispitanicima zdravlje pogoršava kako se broj laži u njihovu životu povećava. Kada se pak broj laži u njihovu životu smanji, zdravlje im se poboljša', pojasnila je voditeljica istraživanja Anita Kelly, profesorica psihologije na Sveučilištu Notre Dame u Indijani.

Iako su ova otkrića mnoge iznenadila, za profesoricu Lindu Stroh sa Sveučilišta Loyola u Chicagu ona su vrlo logična: 'Kada čovjek ne laže, jednostavno ima manje stresa u životu. Dobro je poznato da su laži često izvor stresa. Ova otkrića stoga nisu iznenađenje. Ako želite izbjeći stres i bolesti, nemojte lagati.'

Oduvijek se smatralo da je iskrenost vrlina, a sada to potvrđuje i znanost. Zaključak je vrlo jednostavan – ako želite zdravlje i miran život bez prevelikog stresa, jednostavno nemojte lagati. Iako male laži nisu tako teške kao velike, pokazuje istraživanje, ipak i one izazivaju stres, a samim time i narušavaju zdravlje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi