DOMINIRAJU STAJLINZIMA

Znamo što se traži: Ova četiri modela čizama uvjerljivo će vladati modnom scenom u narednim mjesecima

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 13.09.2020 08:05
  • Objavljeno 13.09.2020 u 08:05
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Hanna Putylina / Shutterstock Editorial / Profimedia

Analizirajući na mjesečnoj osnovi kupovne navike više od 12 milijuna korisnika svoje stranice, online šoping platforma i tražilica Stylight otkrila je koje će čizme i gležnjače uvjerljivo vladati modnom scenom u narednim mjesecima

Značajan interes modnih kupaca za novim modelima čizama i gležnjača predstavništvo Stylighta vidi i u činjenici da su ih tijekom ljetnih mjeseci ponosno nosile it djevojke današnjice poput Hailey Bieber i jedne od najvećih street style zvijezdi današnjice, Francuskinje Camille Charriere, a na ovu praksu slavnih zaljubljenica u modu nisu ostala imuna ni vodeća dizajnerska imena koja se različite modele čizama i gležnjača posljednjih sezona ne libe predstaviti u kolekcijama namijenjenih sezoni proljeće-ljeto.

Sve to sugerira obećavajuću jesensku sezonu kada je o ovoj obući riječ, usprkos zdravstvenoj krizi, a otkrili su koji su se modeli gležnjača i čizama već sada pokazali glavnim favoritima.

Military čizme vs. combat čizme

Protekle godine takozvane combat čizme s dodatkom vezica postale su modni must-have s kultnim martama kao glavnim predvodnikom ovog trenda, međutim, prema podacima Stylighta, u odnosu na proteklu godinu, combat modeli do sada su ostvarili 63 posto manje klikova kupaca te oni svakim danom sve više pretražuju njihovu evoluiranu verziju u znaku debele platforma pete i bez dodatka vezica.

U odnosu na proteklu godinu, potražnja modnih kupaca za čizmama robusnog izgleda i vojničke estetike porasla je za 238 posto.

Jahačke vs. kaubojske čizme

Protekle godine velikim trendom u svijetu čizama nesumnjivo su postali modeli inspirirani modom Divljeg zapada, no čim su zavladali stranicama modnih časopisa i blogova, potražnja za njima ove je godine naglo splasnula, a Stylight smatra da je većina kupaca protekle godine zadovoljila svoju potrebu za njima. U usporedbi s 2019., pretrage kupaca za modelima kaubojskih čizama smanjene su za 26 posto.

I dok čizmama kaubojske estetike polako i sigurno pada popularnost, s obzirom na fokus modne industrije na klasične komade poput kaputa na dvostruko kopčanje, nije nikakvo čudo to da modni kupci sve više pretražuju modele vodootpornih čizama klasične siluete – u prvom redu inačice inspirirane jahačkom modom. U odnosu na proteklu godinu, pretrage modnih kupaca za jahačkim modelima narasle su za 783 posto.

Čizme iznad koljena vs. gležnjače

Različiti modeli gležnjača proteklih sezona pokazali su se kao najbolji prijatelj svake žene u hladnijim mjesecima, spremni za nošenje u svakoj prilici bez obzira radi li se o ravnim ili visokim inačicama, no klasične chelsea gležnjače prema prikupljenim podacima Stylighta ove godine bilježe pad u potražnji od četiri posto, a kako nadalje ističu, veliku pozornost modnih kupaca ostvarili su modeli koji predstavljaju suštu suprotnost gležnjačama.

Riječ je, naravno, o modelima čizama koje sežu daleko iznad koljena, a da je riječ o velikim povratnicama na modnoj sceni, svojim nadolazećim kolekcijama dala su naslutiti brojna vodeća dizajnerska imena u svijetu mode, pritom se dodatno poigravši njihovom siluetom, visinom pete i dizajnom potplata.

Povećanjem broja klikova od preko tisuću posto na stranicama Stylighta dobili smo još jedan dokaz da će dramatične čizme iznad koljena odigrati ključnu ulogu u novoj sezoni jesen/zima.

Čizme od brušene kože vs. sjajne čizme s efektom krokodilske kože

Jedan od ključnih modnih trendova protekle godine nesumnjivo su bili dodaci, odjeća i obuća od materijala koji imitira izgled krokodilske kože, no čini se kako je ovom trendu usprkos njegovom luksuznom dojmu ove godine odzvonilo. Ovo se posebno odnosi na prošlogodišnje favorite od vinila s efektom krokodilske kože, za kojima je potražnja na stranicama Stylighta u odnosu na proteklu godinu pala za 38 posto.

Kada govorimo o materijalima od kojih su tradicionalno izrađene čizme, sjajni vinil u popularnosti će nadolazeće sezone jesen/zima, po svemu sudeći, zamijeniti elegantna brušena koža koja krasi većinu trendovskih silueta. U odnosu na proteklu godinu, potražnja modnih kupaca za modelima od brušene kože porasla je za 46 posto.