PRAVO NA ZDRAVLJE

Žene zbog socijalnih razlika i dalje podložnije bolestima

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.11.2009 14:00
  • Objavljeno 09.11.2009 u 13:57
dojka

dojka

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Žene su još uvijek podložnije bolestima od muškaraca zbog socijalnih razlika koje, unatoč tomu što smo u 21. stoljeću, i dalje postoje, upozorila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u izvješću pod nazivom "Žene i zdravlje".

'Vrijeme je da djevojke i žene dobiju zdravstvenu skrb kakvu zaslužuju i kakva im je uistinu potrebna te na taj način imaju koristi od temeljnog ljudskog prava u svakome trenutku, dakle da imaju pravo na zdravlje', objasnila je direktorica WHO-a, dr. Margaret Chan.

Unatoč tomu što im je većinom zajamčena zdravstvena skrb, ona najčešće nije primjerena njihovim specifičnim problemima, stoji u priopćenju. Osobitu zabrinutost WHO izražava zbog situacije žena u trećoj životnoj dobi, koje su sve brojnije, s obzirom na produljeni životni vijek populacije.

'Društvo se mora već sada pripremiti za zdravstvene probleme i troškove koje će u budućnosti morati izdvajati za žene u trećoj životnoj dobi, koje, imaju neprimjereniju zdravstvenu skrb, no, kako statistika pokazuje, u prosjeku žive dulje od muškaraca', upozorava Chan. WHO poziva vlade da osiguraju financijska sredstva za 'zdravstvenu skrb namijenjenu ženama treće životne dobi', osobito u zemljama u razvoju. Izrada plana financiranja zdravstvenih usluga i angažman u reformi mirovina i poreza samo su neki od prijedloga WHO-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi