NEMIRNA NOĆ

Žene se teže oporavljaju od tulumarenja i alkohola

16.02.2011 u 10:41

Bionic
Reading

Žene će teže podnijeti noćni izlazak u kojem su konzumirale alkohol i češće će se buditi tijekom noći nego muškarci, otkriva nova studija istraživačkog tima iz Bostona

Naime, iako je dugo poznato da ljudi pod utjecajem alkohola prvi dio noći imaju dublji san, ostatak noći mogli bi se buditi zbog pretjerane konzumacije alkoholnih pića.

Najnovije istraživanje pokazalo je da posljedice noćnog tulumarenja više osjećaju žene. Češće se bude i nakon toga teže zaspu nego li muškarci.

Istraživanje je uključivalo 93 tri odrasle osobe, 59 žena i 34 muškarca. Svi su bili u dvadesetima, a 29 njih potjecalo je iz obitelji s poviješću alkoholizma. Vani su bili između 20.30 i 22 sata. Neki su konzumirali alkoholna, a neki bezalkoholna pića. Njihov san znanstvenici su potom pratili od 23 sata do 7 sati ujutro. Svi su prije i nakon spavanja ispunili upitnik.

Ustanovljeno je da su žene koje su konzumirale alkohol imale manje sati sna, češće su se budile, duže vrijeme su bile budne i san mi nije bio toliko kvalitetan, za razliku od muškaraca.