NJOJ JE IPAK GORE

Žene intenzivnije osjećaju bol od muškaraca

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.03.2011 10:43
  • Objavljeno 16.03.2011 u 08:53
pms menstruacija žena

pms menstruacija žena

Izvor: Corbis / Autor: Corbis Edge

Iako žene znatno češće šutke podnose bol, njih ipak više boli nego muškarce. Otkriva to najnovije istraživanje koje konačno daje odgovor na pitanje koji spol trpi veću bol

Bitka između spolova o tome koga više boli, odnosno tko osjeća jaču bol konačno je završena. Sofisticirano snimanje mozga magnetskom rezonancom pokazalo je da su žene te koje intenzivnije odgovaraju na bol. Naime, reakcije muškaraca na bol odvijaju se u dijelu mozga koji je zadužen upravo za izbjegavanje boli, stoga je oni osjećaju manje intenzivno. Žene pak potpuno drugačije procesuiraju bol.


Istraživački tim sastavljen od znanstvenika iz Velike Britanije i Japana proučavao je moždane aktivnosti 16 žena i 16 muškaraca za vrijeme iščekivanja i trajanja boli. U istraživanju su sudjelovali zdravi ispitanici kojima je rečeno da će im u grlo biti stavljen maleni balon, i to na vrlo kratko vrijeme.

Dok su ispitanici čekali da započne neugodan postupak, žene su se manje bojale, a u mozgu im je zabilježena aktivnost koja je povezana s planiranjem različitih poteza uz pomoć kojih mogu izbjeći bol. Kod muškaraca je pak u tom razdoblju zabilježena aktivnost u dijelu mozga koji je zadužen za strah.

Tijekom postupka uočene su potpuno različite moždane aktivnosti kod muškaraca i žena. Uočeno je da ženski mozak aktivira područja zadužena za emocije i osjećaj boli, dok se u muškom mozgu aktiviraju dijelovi zaduženi za izbjegavanje različitih neugodnosti, pa tako i boli.

'Činjenice koje smo otkrili pokazuju da žene uz bol vežu emocije te je samim time intenzivno osjećaju. One definitivno jače od muškaraca percipiraju bol. Muškarci pak to drugačije doživljavaju, jer im se aktivira drugi dio mozga. Potrebna su i daljnja istraživanja kojima ćemo pokušati otkriti kako iskoristiti mozak u liječenju boli i kako pristupiti ženama, a kako muškarcima', istaknuo je jedan od voditelja istraživanja, Qasim Aziz, s Instituta za neurogastroenterologiju Wingate.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi