savjetuju liječnici

Želite smanjiti kolesterol prehranom? Jedna vrsta prehrane ima sličan učinak kao tablete

26.01.2024 u 14:20

Bionic
Reading

Profesor David Jenkins osmislio je portfolio dijetu baziranu na biljnoj hrani koja dokazano ima vrlo sličan učinak na kolesterol kao i statini

Lijekovi koji snižavaju razinu kolesterola u krvi za mnoge su nužnost, ali njihove nuspojave poput bolova u mišićima, vrtoglavice i problema s jetrom razlog su zbog kojeg je sve veći broj onih koji pokušavaju odbaciti tablete i kontrolirati razinu kolesterola putem prehrane.

'Nitko ne želi početi uzimati lijekove. No, svi starimo, a s godinama počinju rasti razine kolesterola, kilograma i krvnog tlaka', rekao je Donald Hensrud, docent nutricionizma i preventivne medicine na Medicinskom koledžu Mayo klinike.

Prehrana i zdrave navike mogu napraviti razliku

Kolesterol je tvar u krvi nalik vosku koju proizvodi jetra i koju unosimo hranom. Postoje dva tipa: lipoprotein niske gustoće ili LDL, 'loš' kolesterol, i lipoprotein visoke gustoće, ili HDL, 'dobri' kolesterol.

Trigliceridi, još jedna vrsta masti, također doprinose nakupljanju kolesterol, koji se mjeri u miligramima po decilitru krvi - ili mg/dl. Idealno, zdrave osobe trebale bi imati LDL od 100 mg/dl ili manje i HDL iznad 60.

Kolesterol nije inherentno loš jer ga tijelo koristi za stvaranje stanica, vitamina i određenih hormona, ali previše LDL-a može se nakupiti unutar arterija, povećavajući opasnost od bolesti srca i moždanog udara. Visoka razina HDL-a, s druge strane, pomaže u zaštiti srca tako što odnosi neki od LDL-a iz arterija natrag u jetru, gdje se razgrađuje i eliminira.

Za one koji izbjegavaju lijekove, stručnjaci kažu da je najbolji način kontrole kolesterola disciplinirana prehrana i zdrave navike poput redovite tjelesne aktivnosti i dovoljno sna.

'Ako se osoba pridržava optimalne prehrane, nema sumnje da je to bolje od bilo kojeg lijeka koji imamo', rekao je David Katz, bivši predsjednik Američkog koledža za medicinu životnog stila i osnivač Yale-Griffin centra za istraživanje prevencije na Yale sveučilištu.

Osim toga, postoji i niz drugih zdravstvenih koristi uravnotežene prehrane, poput gubitka težine i smanjenja krvnog tlaka te razine glukoze u krvi što će smanjiti rizik od bolesti srca.

Stručnjaci preporučuju prehranu baziranu na biljkama bogatu topljivim vlaknima - zobenu kašu, zobenu mekinju, grah, jabuku, grašak, agrume, mrkve, ječam, lanene sjemenke, psilij, kao i orašaste plodove i fitosterole koji se nalaze u malim količinama u voću i povrću, ekstra djevičanskom maslinovom ulju, orašastim plodovima, te dodanim nekim namazima, mlijeku i jogurtima.

Također, liječnici potiču pacijente s visokim kolesterolom izbjegavanje zasićenih masti, koje se obično nalaze u masnim i prerađenim mesnim jelima, maslacu te u tropskim uljima poput palminog i kokosovog.

'Umjesto toga, birajte nezasićena ili polinezasićena ulja, poput kukuruznog, ulja repice, suncokretovog i sezamovog ulja. Zasićene masti više podižu krvni kolesterol od prirodnog kolesterola koji se nalazi u jajima i školjkama', ističe dr. Hensrud.

Pomalo iznenađujuće, neka istraživanja sugeriraju da umjerena konzumacija neobrađenog sira smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

'To može biti jedna iznimka od pravila o smanjenju zasićenih masti, ako se ne konzumira u prevelikim količinama', dodao je Hensrud.

Kada je riječ o jajima, liječnici ističu da su bjelanjci čisti protein, a žumanjci imaju prehrambeni kolesterol i malu količinu zasićenih masti. Drugim riječima, žumanjci su ti koji povećavaju rizik od rasta razine kolesterola, ali ne u ogromnoj mjeri, zbog čega se preporučuje ograničavanje unosa na jedno jaje dnevno.

Portfolio dijeta

Mnogi stručnjaci preporučuju portfolio dijetu baziranu na biljnoj prehrani, koji je osmislio David Jenkins, sveučilišni profesor na odjelima za nutricijske znanosti i medicinu na Medicinskom fakultetu Temerty na Sveučilištu u Torontu.

Ova dijeta orijentirana je na konzumiranje topljivih vlakana i sterola te eliminaciju prerađene hrane. Ranija studija provedena od strane Jenkinsa i njegovih kolega usporedila je učinke smanjenja kolesterola kod osoba na portfolio dijeti s učincima statina (lijekova) i nije pronašla značajne razlike.

'Ne morate odmah odbaciti sve nezdravo u svojoj dijeti. Okusni pupoljci su prilagodljivi i s vremenom se naviknu na svaku promjenu. Mnogim ljudima je teško biti na vegetarijanskoj prehrani, no postoji niz jela koje je iznimno ukusno i dokazano smanjuje kolesterol, poput variva od leće', ističe Jenkins.

Oprez s niacinom

Stručnjaci napominju da je važno biti oprezan s raznim prehrambenim dodacima koji često nisu adekvatno kontrolirano. Posebno ističu niacin, koji smanjuje kolesterol, ali ima nuspojave, među kojima je crvenilo kože te povećanje enzima jetre, zbog čega se nikako ne bi smio koristiti, kaže dr. Hensrud.

Ako vam portfolio dijeta nije nimalo privlačna, dobre rezultate mogla bi dati i mediteranska prehrana, DASH dijeta ili dijeta Mayo klinike.

Statini se ne mogu uvijek izbjeći

Neki ljudi ne mogu sniziti LDL bez lijekova zbog genetskih stanja koja ih predisponiraju na visok kolesterol, prije svega obiteljske hiperkolesterolemije, ili FH, nasljednog defekta u sposobnosti tijela da obradi LDL.

'Oni će uvijek morati uzimati statine, ali i dalje bih im savjetovao oprez prehranom', napominje dr. Jenkins.

Za kraj, stručnjaci napominju da se prije bilo kakvog prestanka uzimanja lijekova svakako posavjetujete s liječnikom te redovito radite krvne pretrage kojima ćete pratiti svoj kolesterol.