STUDIJA SUGERIRA

Želite li smanjiti šanse za erektilnu disfunkciju, prijeđite na mediteransku prehranu

09.12.2020 u 18:11

Bionic
Reading

Muškarci čija je prehrana bogata voćem, povrćem i nezasićenim mastima, a manje jedu meso i punomasne mliječne proizvode, što su obilježja mediteranske prehrane, imaju manji rizik od razvoja erektilne disfunkcije

Istraživači studije objavljene u studenom u časopisu JAMA Network Open, 16 su godina pratili 21.469 muškaraca starosti između 40 i 75. Na početku studije niti jedan sudionik nije patio od erektilne disfunkcije ili nekog zdravstvenog stanja koje bi joj mogolo doptinijeti, poput srčanog udara, dijabetesa ili raka testisa.

Muškarci su s istraživačima dijelili svoje prehrambene navike, a oni su ih ocjenjivali na temelju toga koliko su se čvrsto pridržavali medeiteranske prehrane. Praćenjem svake četiri godine tijekom studije, istraživači su otkrili da muškarci koji se pridržavaju plana mediteranske prehrane imaju najmanju vjerojatnost razvoja erektilne disfunkcije.

Međutim, veliko ograničenje ove studije predstavlja činjenica da su o svojim prehrambenim navikama muškarci sami izvještavali. Obzirom da su o svojim prehrambenim obrascima izvještavali na temelju sjećanja, postoji mogućnost da njihovi odgovori nisu bili potpuno u skladu s onim što su jeli.

Poremećaji erekcije najčešći su kod muškaraca starijih od 70 godina, ali probleme s erekcijom prijavljuje i sve više mladića. Istraživači u studiji navode kako bi upravo ova otkrića mogla pomoći mlađim muškarcima da precizno utvrde koje im promjene u načinu života mogu pomoći u izbjegavanju erektilne disfunkcije.

Nutricionistički stručnjaci proglasili su 2019. mediteransku prehranu najboljim prehrambenim planom godine zbog njene nerestriktivne prirode i zdravstvenih blagodati.

Za razliku od vrlo restriktivnih dijeta poput keto ili Atkinsove, mediteranska prehrana omogućuje ljudima da umjereno jedu široku paletu hrane, uključujući i crno vino.

Hrana poput kruha od cjelovitih žitarica, svježeg voća, salata, orašastih plodova, graha, maslinovog ulja i lososa osnovni su sastojci prehrane i poznati po potpori mršavljenju, zdravlju srca i prevenciji dijabetesa.

Jedno istraživanje iz veljače pokazalo je da mediteranska prehrana može usporiti znakove starenja smanjenjem upala i jačanejm funkcije mozga.

Budući da je mediteranska prehrana usredotočena na masnoće koje su zdrave za srce, prema Klinici Mayo ona može smanjiti i udio lošeg kolesterola, glavnog uzročnika ssrčanih bolesti.