FIT NAMIRNICA

Zdravo i ukusno: Evo kako pravilno kuhati kvinoju, želite li da se svidi svim ukućanima

02.04.2019 u 16:51

Bionic
Reading

Budete li se pridržavali ovih savjeta za pripremu kvinoje, obećajemo vam da će vam kvinoja postati jedna od dražih namirnica

Kvinoja je pseudožitarica koja potječe iz Južne Amerike. Bila je glavna namirnica prehrane Inka, koje su kvinoju nazivale 'majčinim zrnom'. Ne sadrži gluten, pa je mogu konzumirati i osobe s celijakijom te je iznimno bogata vlaknima, željezom, magnezijem, manganom, bakrom i fosforom.

Najbolji dio je taj što kvinoja pripada rijetkoj kategoriji proteinskih biljkaka, što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. 100 grama kvinoje sadrži čak 14 grama proteina, stoga je odlična namirnica za vegetarijance i vegane ili one koji žele smanjiti tjelesnu težinu.

Unatoč svojim nutritivnim blagodatima, mnogi je izbjegavaju, a vjerojatno zato što je svo vrijeme pogrešno pripremaju. U nastavku pročitajte nekoliko savjeta uz pomoć kojih ćete popraviti svoje vještine kuhanja kvinoje i, nadajmo se, postati njeni obožavatelji.

Prvi korak do savršene kvinoje je tostiranje

Kao i orašasti plodovi i žitarice, kvinoja ima bolji okus kada se tostira. Popržite je na suhoj tavi na srednjoj temperaturi 5 do 7 minuta, dok ne postane svijetlo zlatne boje i dok ne počne mirisati.

Isperite je prije kuhanja

Nakon što ste je lagano tostirali, vrijeme je da je isperete vodom. Kvinoja ima prirodan sloj saponina koji, ukoliko se ne ispere, ostavlja gorak, sapunast okus u ustima. Mnogi preskoče ovaj važan korak, pa stvore pogrešan dojam da im se kvinoja ne sviđa okusom. Stavite kvinoju u sito i properite je hladnom vodom minutu ili dvije kako uklonili gorki sloj.

Pokušajte je kuhati kao što kuhate tjesteninu

Postoje razne teorije kako kuhati tjesteninu - kuhajte je u omjeru vode 2:1, kuhajte je s poklopcem, bez poklopca, na pari, u kipućoj vodi, u kuhalu za rižu, i tako dalje, i tako dalje. Zaboravite na sve to.

Ne morate slijepo slijediti pravila da biste postigli savršeno pahuljastu kvinoju. Možda je najlakši način da je skuhate kao što biste skuhali tjesteninu. U veliki lonac slane, kipuće vode ubacite kvinoju i kuhajte je bez poklopca otprilike 12 minuta. Prije nego iscijedite vodu, probajte prvo je li dovoljno kuhana.Treba biti mekana, ali ne premekana i s vanjske, a najbolje ćete znati da je kuhana kada se s vanjske strane zrna pojavi bijeli krug. Ocijedite kvinoju i pustite je da odstoji u situ najmanje 15 minuta kako bi ispustila sav višak vode.

Dodajte začine

Kada voda proključa, dodajte začine kako bi podigli okus kvinoje. Možete ubaciti češnjak, crveni luk, lovorov list i nekoliko grančica timijana, ili jednostavno koristite one začine koji vama i vašim ukućanima najviše odgovaraju. Ako koristite kvinoju za pripremu nekog meksičkog jela, ubacite malo prženog kima, ako je koristite u indijskom jelu, dodajte kurkumu, a ako volite tajlandsku hranu, dodajte malo svježeg đumbira.

ZDRAVLJE NA TANJURU

Višak kilograma uz ove će namirnice postati prošlost

Pogledaj galeriju

Kvinoju nemojte koristiti isključivo u salatama

Sada kada ste naučili kako pravilno skuhati kvinoju, možemo pričati o jelima u kojima možete koristiti kvinoju. Nemojte se ograničavati samo na salate. Umiješajte kuhanu kvinoju u juhu ili gulaš umjesto tjestenine, njoklica ili riže, ili ih pomiješajte s krušnim mrvicama za postizanje zdravije alternative klasičnom pohanom mesu ili ribi, a kvinoju možete upotrijebiti i kao vezivno tkivo za pripremu vegetarijanskih burgera. Ako se bojite da se kvinoja neće svidjeti najmlađim članovima obitelji, jednostavno kuhanu kvinoju pomiješajte s ribanim sirom i malo vrhnja i kratko zapecite u pećnici.

Koristite je u desertima

Kvinoja se itekako može koristiti u pripremi slakih jela. Pomiješajte kvinoju sa žitaricama i voćem i jedite za doručak, pripremite energetske pločite od kvinoje ili njome zamijenite klasično brašno i razveselite ukućane zdravim kolačima, keksima ili palačinkama.