kvalitetan život

Zdravlje kralježnice i nove terapije u liječenju skolioze

10.06.2024 u 09:20

Bionic
Reading

Kralježnica je središnji potporni dio sustava leđne i lumbalne kralježnice. Primarna funkcija kralježnice je poduprijeti tijelo, omogućiti kretanje te zaštititi leđnu moždinu. Zdrava kralježnica znači i kvalitetan život, dok poremećaji kralježnice mogu negativno utjecati na svakodnevne aktivnosti

Previše sjedenja, pretilost, starenje, loše držanje, prekomjerna opterećenja, ozljede kralježnice, genetski čimbenici, infekcije i tumori mogu negativno utjecati na zdravlje kralježnice i uzrokovati degenerativne bolesti kralježnice. Najčešće se javljaju skolioza (bočna ili rotacijska zakrivljenost kralježnice), križobolja, hernija diska, spinalna stenoza (suženje spinalnog kanala) te prijelomi kralježnice. Dijagnostiku i liječenje bolesti kralježnice obavljaju specijalisti ortopedije i traumatologije. Liječenje se razlikuje ovisno o vrsti bolesti.

Najčešća bolest kralježnice, skolioza

Skolioza je deformacija kralježnice koju karakterizira abnormalna bočna zakrivljenost stupa kralježnice. Kralježnica je obično zakrivljena u obliku slova 'S' ili 'C'. Osim bočne zakrivljenosti kralježnice, može doći do nejednakosti ramena ili kukova, jedno rame može biti više od drugog, u donjem ili lumbalnom dijelu može doći do izbočenja, lošeg držanja te bolova u leđima. Skolioza se obično otkriva u djetinjstvu i adolescenciji, kada dijete najbrže raste.

U odraslih se skolioza često razvija kao progresija skolioze koja je započela u djetinjstvu ili adolescenciji ili se, s godinama, može razviti kao posljedica promjena u strukturi kralježnice.

Ako se skolioza ne liječi, povećana zakrivljenost kralježnice uzrokuje značajne fizičke promjene uz promjena izgleda. Zakrivljenost može uzrokovati bolove u leđima i donjem dijelu leđa, respiratorne i srčane probleme, funkcionalna ograničenja i psihosocijalne probleme. Kako skolioza napreduje, može dovesti do teških deformacija kralježnice, koje mogu postati toliko složene da je potrebna kirurška intervencija. Stoga su rano otkrivanje i odgovarajuće liječenje ključni za sprječavanje mogućih komplikacija skolioze i očuvanja kvalitete života.

Liječenje skolioze razlikuje se ovisno o težini stanja, dobi i drugim čimbenicima. Liječenje može uključivati ​​različite modalitete kao što su praćenje, fizikalna terapija, steznike i operaciju. Blagi slučajevi skolioze mogu zahtijevati samo redovito praćenje od strane liječnika. Fizikalna terapija i posebne vježbe mogu se preporučiti za smanjenje simptoma skolioze i jačanje mišića kralježnice. Steznici se mogu koristiti u umjerenim do teškim slučajevima skolioze. Operacija se može razmotriti ako je skolioza ozbiljna a drugi tretmani nisu učinkoviti.

Kirurško liječenje skolioze

Kirurški zahvat se izvodi kako bi se kralježnica ispravila i stabilizirala. U standardnoj praksi usmjerenoj na liječenje, najvažniji čimbenici kod odluke da se operira su klasična procjena te stupanj zakrivljenosti. Pacijente kod kojih je kralježnica zakrivljena iznad 40 stupnjeva treba operirati jer to nije samo kozmetički problem, takva zakrivljenost može uzrokovati probleme s plućima i srcem te negativno utjecati na kvalitetu života.

Prof. dr. Ahmet Alanay, specijalist ortopedije i traumatologije koji od 2012. radi u Acıbadem Zdravstvenoj grupaciji fokusiran je na područje zdravlja kralježnice, i smatra da se odluka o operaciji skolioze ne smije se temeljiti isključivo na iskustvu kirurga. Odluku treba donijeti nakon procjene iskustva kirurga, literature o liječenju koje će se primijeniti, stanja bolesnika, očekivanja i utjecaja deformiteta na kvalitetu života bolesnika. Kvalitetu života bolesnika treba procijeniti uz korištenje posebno izrađenih upitnika.

Glavni cilj kirurškog liječenja skolioze je ispraviti krivinu operirajući što manji broj kralješaka i zaustaviti progresiju krivine, a kralježnicu ostaviti što pokretnijom. Stražnje spinalne fuzije često se izvode kod djece koja rastu. Također, metode koje podržavaju rast (kao što su magnetski kontrolirane šipke za rast) najčešći su izbor kod djece koja rastu. Metoda sustava rastućih šipki koristi se za liječenje skolioze u ranom stadiju. Sustav drži krivulju pod kontrolom bez oštećenja kralježnice, a šipke se mogu produžiti kako pacijent nastavlja rasti. Magnetski kontrolirane rastuće šipke smanjuju broj anestezija i operacija u usporedbi s tradicionalnom metodom, smanjuju stres kod djece i obitelji i sprječavaju ponavljanje operacija.

Novi načini liječenja skolioze

Među novim metodama značajno mjesto zauzima minimalno invazivna torakoskopska metoda anteriornog tetheringa. Prof. dr. Ahmet Alanay, specijalist ortopedije i traumatologije u bolnici Acıbadem Maslak, primarno primjenjuje novu tethering metodu kako bi skratio proces oporavka nakon operacije skolioze. Kod ove metode vijci postavljeni u prednjem dijelu kralježnice na konveksnoj strani zakrivljenosti spajaju se i zatežu debelom poliesterskom trakom u obliku užeta. To pomaže ispraviti krivulju a kralježnica se spontano ispravlja kako raste. Ova metoda se izvodi torakoskopski bez dugog reza na leđima i kirurški ožiljak je minimalan. Fuzija nije potrebna a vrijeme oporavka je kraće.

Prof. Alanay također ističe spinalnu navigaciju, neuromonitoring i 3D spinalni ispis kao najnovije metode koje spašavaju živote pacijentima sa skoliozom. SPINALNA NAVIGACIJA čini umetanje vijka sigurnijim i točnijim, dok NEUROMONITORING smanjuje rizik od ozljeda leđne moždine praćenjem prolaza živčanih signala u leđnoj moždini. 3D ISPIS KRALJEŽNICE kirurzima omogućuje uvid u stvarne dimenzije deformacije prije operacije, što zahvat čini sigurnijim. Prema riječima prof. dr. Alanaya, ove metode poboljšavaju kvalitetu života oboljelih od skolioze i pozitivno utječu na postoperativni proces oporavka.

'Sigurnost tijekom operacije skolioze osigurana je preoperativnom pripremom, provjerama i mjerama opreza tijekom operacije te pažljivim praćenjem i liječenjem nakon operacije. Čimbenici kao što su uporaba popisa za provjeru, neuromonitoring tehnologija, mjere za smanjenje gubitka krvi, oprez pri postavljanju zavrtnja, kao i mjere zaštite od zračenja od osobite su važnosti. Sigurnost tijekom operacije skolioze važan je dio uspješnog procesa liječenja i povratka zdravlja pacijenta,' dodaje profesor.

Postoperativni oporavak

Protokoli usmjereni na pacijenta razvijeni su i implementirani kako bi se osiguralo kratko i ugodno razdoblje oporavka nakon operacije skolioze. Ti se protokoli temelje na potrebama pacijenta i preferencijama kirurga i osiguravaju da pacijent bude otpušten iz bolnice što je prije moguće. Osim toga, i vrijeme provedeno kod kuće je kraće, a pacijent se može još brže vratiti normalnim dnevnim aktivnostima.

Prof. dr. Ahmet Alanay specijalist je ortopedije i traumatologije s bogatim iskustvom u liječenju skolioze. Acıbadem Zdravstvena grupacija, poznata po ponudi širokog spektra zdravstvenih usluga vrhunske kvalitete uz uporabu suvremenih medicinskih tehnologija, ima misiju po kojoj je zadovoljstvo pacijenata prioritet. Tijekom kompletnog liječenja, pažljivo pratimo sve vaše potrebe i osiguravamo potporu vama i vašim najmilijim tijekom svakog koraka u procesu liječenja.