ZA PONOVNI SJAJ

Zbogom masnim tragovima: Ovo je sve što vam treba za savršeno čist štednjak

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 29.09.2020 13:34
  • Objavljeno 29.09.2020 u 13:34
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Oleksii Terpugov / Alamy / Alamy / Profimedia

Brisanje štednjaka tijekom kuhanja najbolji je način za održavanje njegove čistoće, ali stvari nisu uvijek tako jednostavne kako se nekad čini

Prolijevanje i prskanje po štednjaku ne moramo uvijek primijetiti, a kad i primijetimo nekad jednostavno zbog žurbe ne stignemo odmah počisiti.

Suočavanje s osušenim naslagama možda će vas ponukati na kupnju super moćnih i skupih sredstava za čišćenje štednjaka, ali dovoljno vam je pri ruci imati tek nekoliko stvarčica koje će vaš štednjak u tren oka ponovno učiniti blistavim.

Dobro sredstvo za čišćenje

Imate li keramičku, halogenu ili idukcijsku ploču za kuhanje, nabavite specijalno kremasto sredstvo za čišćenje koje se vlažnom krpom nanese i potom mekom, pamučnom krpom polira do sjaja.

Dobre krpe

Za čišćenje štednjaka dobro je pri ruci imati dovoljno krpa za čišćenje. To mogu biti krpe od mikrovlakana i svestrane krpe za čišćenje. Za uklanjanje naslaga hrana dobro je imati grublju krpu, a za završno poliranje glađu, mekšu krpu.

Strugač ploča za kuhanje

Uklanjanje izgorjele hrane s keramičke ploče za kuhanje znatno vam može olakšati strugač keramičkih ploča. Dizajniran je za skidanje najtvrdokornijih naslaga hrane s ovih osjetljivih ploča, a da pritom ne oštećuje njihovu površinu.

Strugač keramičkih ploča ukonit će najtvrdokornije naslage hrane, a neće oštetiti osjetljivu površinu

Strugač keramičkih ploča ukonit će najtvrdokornije naslage hrane, a neće oštetiti osjetljivu površinu

Izvor: Profimedia / Autor: Uwe Henne / Panthermedia / Profimedia

Stara četkica za zube

Svestrani alat za čišćenje, stara četkica za zube, koristi i za čišćenje tradicionalnog plinskog štednjaka, jer očistiti prljavštinu oko plamenika nije uvijek lak posao. Uklonite plamenike, četkicu umočite u otopinu višenamjenskog sredstva za čišćenje površina i lagano odstranite prljavštinu.

Alkoholni ocat

Otopinu alkoholnog octa raspršite na ploči štednjaka od nehrđajućeg čelika i ostavite da djeluje nekoliko minuta prije nego spužvom obrišete ssvu prljavštinu. Za raspršivanje vam može poslužiti stara boca s raspršivačem od nekog sredstva za čišćenje, koju prije nalijevanja otopine alkoholnog octa dobro isperite vodom.

Bio tekućina za pranje rublja

Borite li se na ploči od nehrđajućeg čelika s ostatkom hrane na bazi bjelančevina (poput mlijeka ili jaja), umočite komod kuhinjske krpe u otopinu bio deterdženta za pranje rublja i položite je na mrlju. Enzimi iz deterženta pomoći će u razgradnji mrlje. Podignite krpu i zatim spužvom obrišite talog i, ukoliko je potrebno, ponovite radnju.

Imajte na umu da se prije čišćenja ploča za kuhanje mora potpuno ohladiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!