RIJEŠITE SE KAMENCA

Zbogom mrljama: Evo kako će vaš sudoper ponovno zablistati starim sjajem

15.09.2020 u 12:46

Bionic
Reading

Sudoper je magnet za prljavštinu, masnoće i bakterije. Bez obzira na to što u njemu perete posuđe, leglo je bakterija, kamenca i masnih naslaga od hrane s kojima mnogi muku muče na dnevnoj bazi

Kada ste zadnji put svom sudoperu podarili tretman kakav zaslužuje? Iznenadit ćete se kada vam kažemo da se u sudoperu nalazi 100 tisuća puta više bakterija, nego u zahodskoj školjci.

Velika količina vode koja kroz njega protiče, kapljice koje se zadržavaju na rubovima i slavini te sitni ostaci hrane i masnoće koji se talože mogu izazvati stvaranje tvrdokornog kamenca i širenje neugodnih mirisa.

Budite sigurni da ćete se susresti s ovim problemima ukoliko redovito ne očistite svoj sudoper temeljito i pravilno. Prošla su vremena kada su postojali isključivo sudoperi od nehrđajućeg čelika ili keramički sudoperi - danas postoji pregršt sofisticiranih materijala od kojih se sudoperi izrađuju, a o tome ovisi i kako ćete ih održavati.

Održavanje sudopera u boji, od nehrđajućeg čelika i granitnih sudopera

Svaki put nakon korištenja sudopera ili na kraju dana sudoper obrišite vlažnom krpom i tekućom otopinom za pranje ili antibakterijskim sprejem. Za temeljito čišćenje koristite višenamjensko sredstvo za čišćenje, a potom sudoper isperite i osušite. Ako živite u području s tvrdom vodom, koristite sredstvo za čišćenje kamenca ili običan bijeli ocat jednom tjedno.

Nemojte dopustiti da se čaj, kava ili druga jako obojena hrana osuše u sudoperu, jer mogu nastati mrlje koje se kasnije teško uklanjaju. Ako vam se upravo to dogodilo, tvrdokorne mrlje namočite otopinom deterdženta za pranje rublja ili dobro razrijeđenog izbjeljivača.

Rupe i odvodi također se lako zaprljaju te im je potrebna redovita 'njega'. Dugačkom četkom jednom tjedno dobro izribajte odvod kako bi uklonili tragove masnoće i hrane.

Limunov sok dobar je za uklanjanje hrđe sa sudopera, a da biste spriječili nakupljanje masnoće u odvodnim cijevima, isperite ih jednom tjedno sodom bikarbonom i kipućom vodom ili kupovnim sredstvom za odčepljivanje.

Savjet: Nemojte zaboraviti na slavine. Redovito ih obrišite sredstvom protiv kamenca kako bi slavina bila blistava i bez vidljivih kapljica.

Emajlirani sudoperi

Emajlirane sudopere tretirajte kao bilo koji drugi sudoper, ali nemojte koristiti sredstva za uklanjanje kamenca. Da biste uklonili kamenac, koristite običan deterdžent za pranje suđa. Također prilikom pranja suđa izbjegavajte u sudoperu držati plastičnu posudu s vodom koja pomicanjem može prouzrokovati ogrebotine.