OPASAN PO ZDRAVLJE

Zbog ovoga je vaš dom toksičan

12.12.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Jako dobro pazite što i kako jedete, redovito se krećete i mislite da živite zdravo – no što je s vašim domom, je li vam ikada palo na pamet da je možda upravo on toksičan?

Vjerovali ili ne, u gotovo svakom domu može se pronaći visok postotak otrova, počevši od filtara za ventilaciju pa sve do kozmetike, stoga je krajnje vrijeme da obratite pažnju i na to.

Zračni filtri
Ljudi provode više od 80 posto vremena u zatvorenom prostoru u kojem zrak može biti zagađeniji od onog na otvorenom. Noviji domovi dizajnirani su tako da budu energetski učinkoviti, što znači da nema puno ventilacije, pa iritansi poput prašine, grinja i prhuti kućnih ljubimaca ostaju zatvoreni, a to znatno pogoršava bolesti poput alergije i astme. Stoga je jako važno redovito, odnosno svaka tri mjeseca, mijenjati i čistiti filtre klimatizacijskog uređaja i ventilacije da zagađivači poput peludi ne bi ostali u zatvorenom prostoru, piše Yahoo Shine.

Tepisi
Tepisi, pogotovo oni koji sežu od zida do zida, također mogu sadržati velike količine prašine, peludi i plijesni. Kada prolijete sok, prema ste očistili mrlju, taj dio tepiha postaje vrlo plodno tlo za razvoj plijesni. Mali tepisi su u tom slučaju bolji izbor jer ih je puno lakše maknuti, očistiti, dobro osušiti i vratiti.

Voda iz slavine
Olovo, klor i pesticidi vrlo lako mogu kontaminirati ono što se nađe u sudoperu, stoga je dobro razmisliti o filtru. Nije loša ideja ni testirati vodu iz slavine u svom domu. Također, filtre je potrebno redovito mijenjati, a stare nemojte bacati u smeće jer zbog olova i drugih kemikalija mogu zagaditi podzemne vode.

Sredstva za čišćenje
Mnoga sredstva za čišćenje imaju umjetne mirise koji mogu iritirati pluća i pogoršati astmu i alergije. Kako biste to izbjegli, imajte na umu da u kuhinji sigurno imate dovoljno osnovnih sastojaka koji neće naštetiti vašem zdravlju, a jednako su učinkoviti poput kupljenih proizvoda. Pomiješajte u boci s raspršivačem jabučni ocat s destiliranom vodom te time zamijenite kupovna sredstva za čišćenje stakala. Također, limun učinkovito uklanja mrlje od tvrde vode, a soda bikarbona je super za ribanje lonaca.

Pranje i sušenje odjeće
Velik utjecaj na naše zdravlje i svijet ima način na koji se brinemo o odjeći. Koliko puta ste oprali i u sušilici osušili određeni proizvod, to ima veći utjecaj na okoliš nego sam proces proizvodnje određenog odjevnog predmeta. Energiju, ali i količinu otrova učinkovito možete uštedjeti/smanjiti ako manje koristite sušilicu, a češće vješate rublje i ostavljate ga da se osuši na zraku.

Posuđe
Posuđe za koje se hrana ne lijepi vrlo je praktično prilikom kuhanja, no činjenica je da je ono prepuno kemikalija povezanih s pojavom karcinoma. Da bi keramičke tavice bilo lakše čistiti, pecite hranu na srednje jakoj vatri te izbjegavajte visoke temperature da ne bi zagorjela. Vruću tavicu nemojte politi hladnom vodom nakon pečenja jer će je to iskriviti. Umjesto toga po površini pospite sodu bikarbonu i istrljajte spužvicom.

Odjeća
Odjevni predmeti izrađeni od sintetičkih materijala poput umjetne svile, poliestera i elastina napravljeni su ili se tretiraju otrovnim kemikalijama poput formaldehida da se ne bi zgužvali i naborali. Formaldehid je svojevremeno bio povezivan s razvojem karcinoma pluća, stoga je svakako preporučljivo odabirati odjeću od prirodnih materijala kao što su pamuk, svila, konoplja ili organska vuna.

Šampon
Mnogi šamponi sadrže sulfate, a spoj odgovoran za pjenjenje šampona također je dio deterdženata za odjeću, ali najgore je to što uopće ne pomaže da kosa ili odjeća budu čisti, već ih čini krhkima. Najbolje je birati proizvode bez sulfata, parabena i mirisa te napravljene od prirodnih sastojaka, npr. ružičastog grejpa i eteričnog ulja naranče.

Proizvodi za njegu kože
Prosječan Amerikanac svakoga dana koristi oko 10 do 15 proizvoda za osobnu njegu - s ukupno 126 različitih sastojaka. Te kemikalije se apsorbiraju kroz kožu i krvotok, što može imati toksičan učinak na organe. Najčešće se u njima nalaze parabeni, razarači hormona kao što su DEA, MEA i TEA, mirisi, mineralna ulja i propilen glikol. Baš kao što čitate sastav namirnica, tako bi trebalo postupati i s kozmetičkim proizvodima. Radije birajte one s eteričnim uljima, ljekovitim biljem i prirodnim konzervansima, s visokim udjelima vitaminima i antioksidansa.

Nered
Organiziran i uredan dom vodi do jasnijeg uma i zdravijeg tijela. Naime gomilanje stvari otežava razmišljanje, ali je i znatno teže čistiti takav prostor pa on postaje plodno tlo za razvoj bakterija koje uzrokuju brojne bolesti. Ključ je izbaciti nepotrebne stvari iz kuće, uključujući stare kućanske aparate koje više ne koristite.