može se

Zbog ovih promjena u prehrani konačno ćete otopiti nakupljene masne naslage na trbuhu

17.03.2022 u 06:41

Bionic
Reading

Ako muku mučite s viškom kilograma, a kritična točka vam je nakupljena masnoća na području trbuha, prvi korak je identificiranje nezdravih prehrambenih navika koje su vjerojatno doprinijele tom višku kilograma. Želite li ih konačno pobijediti, vrijeme je da unesete neke promjene u svakodnevne prehrambene navike

Promjena višegodišnjih navika može biti teška, no krajnji rezultat mogao bi konačno pomaknuti kazaljku na vagi u lijevu stranu. Naime usvajanje dobrih navika, npr. pametno biranje grickalica i pijenje veće količine vode, osim što je dobro za vas, ima dodatni učinak - smanjenje nakupljenih masnih naslaga na području trbuha.

Uspostavljanje novih navika može biti izazovno jednostavno zato što često zaboravimo učiniti ono što smo si obećali da ćemo učiniti. Zato znanstvenici koji proučavaju motivaciju i stvaranje navika predlažu korištenje znakova za pokretanje ponašanja koja želimo učiniti uobičajenim. Naprimjer: ako vas domaćin na zabavi pita želite li koktel, odlučite da će vaš odgovor uvijek biti: 'Počet ću s vodom, molim.' Ili kada konobar stavi košaru za kruh na vaš stol u restoranu, odmah kažite: 'Ne, hvala, hoćete li je odnijeti?' piše eatthis.com.

Uz to, vrlo korisne će biti niže navedene prehrambene navike koje preporučuju stručnjaci kako biste smanjili masnoću na trbuhu.

Konzumacija visokokvalitetnih ugljikohidrata

Tehnički se trbušna masnoća naziva viscelarnom masnoćom, a predstavlja najopasniju vrstu masti jer se nalazi duboko u organizmu, oko naših organa. U većoj količini može izazvati opasnost od srčanih bolesti i dijabetesa. Dok pržena hrana i brza hrana doprinose ovom problemu, visceralna mast snažno je povezana s visokorafiniranim i prerađenim ugljikohidratima, hranom koja se dovodi u vezu s proizvodnjom inzulina i šećerom u krvi i češće se nakuplja kao masnoća u središnjem dijelu tijela.

Navika koju treba razviti je jesti visokokvalitetne neprerađene ugljikohidrate poput graha, kvinoje, leće, slanutka i pečenog batata umjesto prerađenih ugljikohidrata kao što su pekarski proizvodi, pizza, tjestenina, bijela riža i grickalice punjene šećerom. Za početak odaberite jedan obrok dnevno i zamijenite kruh/pecivo/pomfrit porcijom graha, mahunarki ili slatkog krumpira, a zatim postupno prijeđite na uglavnom neprerađene ugljikohidrate.

Mudrije odabirite grickalice

Zastanite prije nego što posegnete za staklenkom s keksima kako biste zadovoljili želju za slatkim. Učinite to još jednostavnijim: napunite staklenku za slatkiše sirovim bademima. Prema savjetu stručnjaka, zamijenite čips, kolačiće, čokoladu, kolače i slatkiše šakom orašastih plodova ili narezanim povrćem umočenim u humus.

Na taj način omogućit ćete tijelu osvježavajuće, hranjivo, visokokvalitetno gorivo i za sagorijevanje visceralnog masnog tkiva na trbuhu.

Pijete dvije čaše vode prije svakog obroka

Ovo je prva od četiri osnovne prakse koje su pomogle registriranoj nutricionistici Iani Muhlstein izgubiti 45 kilograma, piše eatthis.com. Prema njezinim riječima, 'prvo voda' odnosi se na iskorištavanje najjednostavnije i jedne od najmoćnijih navika koju možemo usvojiti.

Pijenje dvije čaše vode prije obroka čini vas sitima pa je time i manja vjerojatnost da ćete se prejesti.

Prvo pojedite povrće

Napunite li pola tanjura povrćem, nikada ga nećete zanemariti. Podsjetit će vas da steknete naviku da pojedete prvo sve povrće s tanjura prije nego što prijeđete na bilo što drugo — kruh, druge namirnice pune škroba i proteine.

Ovo je dobra navika jer je povrće prepuno vlakana, pomaže vam da se osjećate sitima i u konačnici da skinite nakupljene kilograme. Studije su pokazale da je savjetovanje ljudima da jedu velike količine niskokalorične hrane poput povrća bila učinkovitija strategija mršavljenja od kontrole porcija ili manjeg unosa hrane.

Želju za slatkim zadovoljite voćem

Ako imate naviku jedenja deserta nakon glavnog obroka, ne morate se nužno odreći te navike, već je samo malo modificirajte. Kada poželite nešto slatko, posegnite za voćem. Šećer iz voća zadovoljit će vašu želju na zdrav način.

Radije jedite ranije, a ne kasnije

Mnogi nutricionisti preporučuju konzumiranje 90 posto ukupnih dnevnih kalorija prije 20 sati. Zašto? Dva ključna razloga uključuju žudnju za slatkim i nezdravim te lošu kvalitetu sna. Jedenje kasnije navečer obično znači da je prošlo mnogo sati otkako ste zadnji put nešto pojeli, što može uzrokovati ekstremnu glad koja često dovodi do prejedanja. Jedući obroke u redovitim intervalima, regulirate razinu šećera u krvi i izbjegavate borbu protiv želje za nezdravom hranom. Ključni korak u smanjenju trbušne masti izbjegavanje je prejedanja.

Zatim, tu je količina sna, a njegov manjak povezan je s debljanjem jer često izaziva intenzivnu jutarnju želju za slatkim i ugljikohidratima. Prema riječima stručnjaka, zadnji obrok u danu treba konzumirati tri sata prije spavanja; taj vremenski okvir daje tijelu dovoljno vremena da pravilno probavi hranu i izbjegne kiselost ili probavne smetnje dok pokušavate zaspati.

Svakako se preporučuje uspostavljanje navike praćenja hrane koju jedete navečer i izbjegavajte sljedećih namirnica:

  • grejp i druga kisela hrana mogu uzrokovati refluks kiseline koji ometa san
  • zbog visoke razine tiramina, aminokiseline koja vas drži budnima, sir je jedna od najgorih namirnica za obrok prije spavanja
  • začinjena hrana i umaci koji sadrže kapsaicin u većim količinama povećavaju tjelesnu temperaturu, što ometa san
  • keksi i druga slatka hrana povećavaju razinu šećera u krvi, što također uzrokuje oslobađanje hormona stresa, kortizola, koji ometa san.

Nagradite se, ali ne hranom

Nerijetko se hrana koristi kao nagrada za postizanje različitih postignuća, od ustrajnosti u dijeti pa do završavanja projekta na poslu, a mnogi jednostavno smatraju da zaslužuju desert ako su se zdravo hranili cijeli dan. Problem s 'jedenjem u vidu nagrade' taj je što to nije odgovor na glad. On samo izjednačava hranu sa srećom. A budući da nastojimo biti sretni, to nas može dovesti do toga da se nagradimo sladoledom, kolačima i drugim poslasticama koje su nespojive sa smanjenjem trbušne masti.

Umjesto da koristite hranu kao nagradu, radije pronađite druge nagrade u kojima možete naučiti uživati jednako koliko i u krafnama. Razmislite o stvarima u kojima uživate, stvarima koje vas zadovoljavaju i stvarima koje ste oduvijek željeli raditi.