trendovi u INTERIJERIMA

Zavirili smo u Festival modernog doma, koji se održava u zagrebačkoj Areni, i pronašli zanimljive ideje za uređenje doma

26.09.2019 u 14:19

Bionic
Reading

U sportskoj dvorani Arena Zagreb, na 5000 kvadrata izložbenog prostora, više od 80 izlagača iz područja opremanja interijera, renomiranih stručnjaka i arhitekata predstavilo je svoja idejna rješenja za ljepši dom

Festival modernog doma, donosi nove trendove u uređenju interijera domaćih i inozemnih dizajnera, radionice, humanitarnu akciju i izložbu mladih likovnih umjetnika, a otvoren je u Areni Zagreb i traje do nedjelje.

Prvog dana festivala održava se i predavanje 'Od vertikalne šume do šumskog grada: novi modeli održivog urbanizma' talijanskog arhitekta Stefana Boerija, jednog od zvučnijih imena svjetske arhitektonske scene. Boeri, sveučilišni profesor i vlasnik arhitektonskog studija, autor je impresivne Vertikalne šume u Milanu, koncepta koji se sastoji od dva nebodera s luksuznim stanovima i terasama sa 'živim' drvećem.

Projektirao je stadione, šoping centre, neke od najluksuznijih vila na svijetu, no najviše je zamijećen po inovativnom projektu 'Bosco verticale' kojim u gradove i urbane sredine vraća zelenilo - u milanskom slučaju to je oko 10 tisuća četvornih metara vegetacije.

U svom radu zagovara zaštitu i povećanje zelenih površina u gradu, stvaranje novih parkova i vrtova, pretvaranje gradskih krovova u travnjake i povrtnjake, zidova i urbanih barijera u zelene fasade, a urbanih praznina i dvorišta u zelene oaze.

  • +18
InDizajn - 4. sajam interijera Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Uz njega na sajmu sa svojim recentnim radovima gostuju i drugi istaknuti predstavnici dizajna i arhitekture, AKSL arhitekti, beogradski studio OBE te domaći 2A i Studio Abstracto.

Predstavnici hrvatske kreativne industrije, produkt dizajneri i mali obrtnici, svoje proizvode za dekoraciju doma predstavljaju u sklopu Bazara, koji je i najživahniji dio sajma.

Tu će se održavati brojne radionice, predavanja i paneli, a one najmlađe, kao i svake godine, očekuje bogat program u Dječjem kutku. Tijekom četiri sajamska dana posjetitelji će imati priliku pronaći inspirativna rješenja za uređenje interijera: gotov namještaj kao i onaj po mjeri, dizajnerske komade, raskošne dekoracije, zanimljive detalje i još mnogo toga.

Ove godine se na Bazaru predstavlja i ustanova za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor, s rukotvorinama od punog drva, kao što su igračke i namještaj te ručno izrađenim i oslikanim šatorima.

Prvi put izvan prostora Akademije likovnih umjetnosti na sajmu je postavljena Cash & Carry kupovna izložba s radovima studenata Akademije likovnih umjetnosti. Studenti će od svakog prodanog rada određeni postotak sredstava izdvojiti u humanitarne svrhe.

U sklopu Festivala modernog doma održava se i Humanitarni buvljak s poznatima gdje će posjetitelji moći kupiti dragocjene, osobne stvari koje su udruzi žena 'Nismo same', oboljelih i liječenih od raka, donirale brojne poznate osobe: Franka Batelić, Vedran Ćorluka, Danijela Martinović, Viktorija Rađe, Kristina Ercegović i mnogi drugi. Na buvljaku se tako mogu pronaći dizajnerske haljine, torbice, autorske knjige, te mnoge druge zanimljive stvarčice. Cilj ove hvalevrijedne akcije je prikupiti dodatni novac za projekt taksi prijevoza žena oboljelih od raka na kemoterapiju i s kemoterapije 'Nisi sama - ideš s nama!'

Mirjana Mikulec, organizatorica sajma rekla je kako se i ove godine više od 80 izlagača predstavlja sa svojim novitetima, te vjeruje da će ih iduće godine biti i više.