UREĐENJE DOMA

Boje u interijeru imaju snažan utjecaj na raspoloženje: Evo koje nijanse djeluju relaksirajuće

14.09.2019 u 08:06

Bionic
Reading

Kojim bojama ukrasiti dom, važno je iz više razloga. Prilikom uređenja doma nije bitna samo estetika prostora, već i osjećaj koji vas obuzme kada kročite u njega. Boje u interijeru imaju velik utjecaj na našu psihu, pa samim time i na emocije. Određena boja može nas opustiti, poboljšati kreativnost, pobuditi nervozu ili nas čak deprimirati

Začinite li svoj dom jednom od ovih pet boja, garantirano će vam porasti i raspoloženje.

Nježna plava djeluje smirujuće i povećava koncentraciju

Plava je poprilično kompleksna boja i moguće ju je interpretirati na puno načina, no primarno pruža osjećaj sklada u prostoru. Preporučljive su nježne nijanse plave koje djeluju smirujuće te se najčešće povezuju s nebom i vodom. To ne znači nužno da sve prostorije u domu morate obojiti u ovu boju, već da odaberete jedan zid ili detalje u nježnoj plavoj kojima ćete razbiti monotoniju doma.

Tamnoljubičasta pruža osjećaj udobnosti

Nerijetko tamne boje u prostoru daju određenu dozu topline i stvaraju osjećaj udobnosti, a povezuju se s tradicijom i luksuzom. Zagasita ljubičasta odlična je za prostorije poput knjižnice, ureda ili prostorija za druženje uz kamin i čašu crnog vina.

Tamnoplava će dodati toplinu u vaš dom

Tamnoplava spada u skupinu odvažnih boja, odličnih za postizanje dramatičnog efekta te unošenje topline i daška elegancije u prostor. Nije ni čudo da je ova boja u posljednje vrijeme toliko popularna. Uz pomoć pokojeg ključnog detalja kao što su plavi baršunasti kauč, jastučići ili zavjese, vaš će dnevni boravak oživjeti u tren oka, a djelovat će kao da ste uložili puno novca u renovaciju.

P.S. - tamnoplava se povezuje s osjećajem povjerenja, pa će se vaši gosti osjećati sigurno u vašem domu.

Blijedozelena povezat će vas s prirodom

Baš kao i plava, zelena je poznata po svom umirujućem djelovanju i neutralnosti koja je odlična ukoliko planirate uklopiti više boja u prostor. U interijeru koji krasi zelena osjećat ćete se smireno, zadovoljno i energično, baš kao da se nalazite usred šume, a ne u gradskoj vrevi. Zelena je odličan odabir za terasu ili kupaonicu - prostorije u kojima se rado opuštate nakon napornog radnog dana.

Toplija nijansa bijele dat će prostoru svježinu i čist izgled

Ako uđete u bijelu prostoriju, vjerojatno uopće nećete doživjeti boju. To bijelu i ostale neutralne boje čini idealnima za interijere koji žude za jednostavnosti. No jednostavno ne mora nužno značiti dosadno, ukoliko znate kako razbiti monotoniju detaljima. Prostor ispunite biljkama, na zidove objesite efektne slike, uz kauč stavite pletene košare za novine ili drva, uz pomoć rasvjetnih tijela dodajte toplinu u dom, a kauč dekorirajte kul pletenom dekom u pastelnoj nijansi. Promislite na koje ćete sve načine oživjeti svoj dom.