'VIŠE JE VIŠE'

Zbogom minimalizmu: Ovaj stil uređenja interijera nikada nije bio popularniji

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 20.09.2019 06:26
  • Objavljeno 20.09.2019 u 06:26
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: VIEW Pictures Ltd / Alamy

Suprotno minimalističkom, koji se temelji na odbacivanju nepotrebnih stvari i filozofiji 'manje je više', maksimalistički stil uređenja zagovara rizik, promjenu i isticanje vlastite osobnosti u životnom prostoru, a posljednjih mjeseci upravo je maksimalizmu u interijerima uspjelo poći za rukom zasjeniti vladajući i, po mnogima, dosadnjikav minimalistički stil

Eklektika i boho stil često su korišteni termini u opisivanju maksimalističkih interijera, no kako vaš dom ne bi postao zatrpan jedinstvenim predmetima koji će ograničavati kretanje i stvarati osjećaj nervoze umjesto ugode i odmora, proslavljena američka dizajnerica i velika zagovornica maksimalizma u interijerima donosi nekoliko korisnih savjeta kako biste ga uspješno istaknuli u vlastitom domu.

'Biti pristalica maksimalizma za mene je zanimljivo i unikatno. U mogućnosti ste stvoriti svijet koji je plod vaše mašte, za razliku od minimalizma koji često ograničava maštu', ističe proslavljena njujorška dizajnerica interijera Sasha Bikoff.

Počnite s bazom

Prema riječima američke dizajnerice interijera, s redizajnom životnog prostora u maksimalističkom duhu najbolje je započeti od zidova ili poda koji će poslužiti kao 'osnovna boja vašoj 'slici''.

Odvažna boja na zidovima, upečatljive tapete, jedinstven drveni pod, zanimljiv uzorak pločica ili ekscentrični tepih mogu postati dizajnerski temelj vašeg životnog prostora.

'U maksimalističkom smislu nikada nemojte razmišljati o stvaranju čitavog izgleda prostorije odjednom, već pokušajte postepeno dodavati elemente postojećima.'

Povezivanje elemenata u prostoriji

Dekoriranje doma u maksimalističkom duhu, a da pritom ne izgleda neuredno i neorganizirano, pitanje je na koje američka dizajnerica interijera Sasha Bikoff ima odgovor.

Ono što predlaže jest da provjerite postoji li veza između komada u prostoriji u znaku boje, uzorka ili tkanine.

'U maksimalističkim interijerima mora postojati veza koja će prirodno privlačiti pogled s jednog elementa u prostoriji na drugi, a navedeno ćete s lakoćom postići pomoću boja i uzoraka', otkriva dizajnerica.

Suprotstavljanje različitih elemenata

Pristalice maksimalističkog stila uređenja u pravilu ne žele da im se komadi namještaja pretjerano podudaraju, stoga osigurajte to da nadohvat ruke imate mnoštvo materijala i stilova koji će se suprotstavljati i činiti skladnu cjelinu.

Organiziranje kaosa

Prema riječima dizajnerice, uz mnoštvo dekorativnih predmeta koji tradicionalno ispunjavaju interijere u duhu maksimalizma potrebno je osigurati dovoljno prostora za njihovu pohranu kako biste spriječili osjećaj kaosa. Polica na kojoj ćete izložiti knjige i jedinstvene predmete jednostavno je rješenje, kao i vitrine u kojima možete izložiti svoje muzejske primjerke posuđa, a da pritom neće stvarati nered.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!