ŽENSKO TIJELO NEKAD I SAD

Zašto su žene danas više, teže i imaju veće grudi

18.09.2009 u 08:35

Bionic
Reading

Što se dogodilo sa ženskim tijelom? Prosječna je žena danas nekoliko centimetara viša, ali i nekoliko kilograma teža nego 50-ih i 60-ih godina prošloga stoljeća. Drukčiji način života utjecao je na žensko tijelo, ali i na ženino zdravlje

Marilyn Monroe i danas za mnoge predstavlja ideal ženske ljepote. Lijepu glumicu krasile su raskošne grudi i bokovi te uzak struk, a mnogi muškarci i danas te je mjere uzimaju kao sinonim za žensku ljepotu i privlačnost.

Međutim, idealne mjere ženskoga tijela 90-60-90 danas su prava rijetkost. Tijelo žene više nema oblik pješčanoga sata jer se zbog drukčijeg načina života žene debljaju, a rastu im grudi i stopala, pokazuju nedavna istraživanja. Promjene na ženskom tijelu utjecale su i na zdravlje. Što se, dakle, promijenilo u proteklih pet desetljeća?

Visina

Prosječna visina današnje žene je oko 160 centimetara, dok je prije 50-ak godina bila 150 centimetara. Uzroci takvih promjena kriju se u kvalitetnijoj prehrani, ali i boljim životnim okolnostima. Danas žene žive u toplijim domovima, dostupna im je bolja medicinska skrb, a i higijenski uvjeti znatno su bolji. Umjesto na neke druge stvari, energija se usmjerava na rast. Primjerice, nekada se puno energije trošilo na grijanje, a danas to više nije tako jer se živi u domovima gdje je grijanje dobro funkcionira. Stručnjaci kažu da je više centimetara pozitivna stvar jer se žene mogu nadati dugovječnijem životu.

Žene danas imaju više centimetara u struku
Težina i struk
Iako žene danas unose jednak broj kalorija kao i prije 50-ak godina, ipak su deblje. Razlog je taj što se jede drukčija hrana. Žene danas konzumiraju puno masniju, ali i slađu hranu. Upravo zato su i deblje te imaju veće grudi, a to se odražava i na zdravlje. Osim toga, žene danas piju i znatno veće količine alkohola nego prije 50-ak godina. Zabilježeno je i da se današnje žene manje kreću zbog bolje dostupnosti prijevoznih sredstava, a to slabi kondiciju i šteti zdravlju. Višak kilograma suvremenih žena očituje se i u povećanju opsega struka, što predstavlja veći rizik za obolijevanje od srčanih bolesti. Treba reći i da je sjedilački način života ostavio posljedice. Žene troše manje kalorija i debljaju se, a prijeti im povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Grudi
U odnosu na pedesete i šezdesete godine prošloga stoljeća, žene danas imaju veće grudi, a stručnjaci smatraju da je razlog tome trend pretilosti. Veće grudi došle su i kao rezultat hormonalnih terapija koje danas primaju mnoge žene, posebno u menopauzi. Svoj doprinos toj pojavi dale su i kontracepcijske pilule. Veće grudi ne moraju nužno značiti i veći rizik od raka, ali su povezane s bolovima u leđima i drugim sličnim tegobama.

Stopala
Prije 50-ak godina žene su nosile cipele broj 36, a danas nose broj 39. Znanstvenici vjeruju da su se ženska stopala morala produžiti i proširiti kako bi mogla lakše nositi veću visinu i težinu. Smatraju da se povećana masnoća taloži i na stopalima. Problem je što veća stopala mogu značiti porast krvnog tlaka jer su povezana s većom količinom masnoće. Osim toga, veća stopala danas nose i veću težinu, što može više opteretiti ligamente.

Životni vijek

Promjene koje su se dogodile tijekom proteklih pet i više desetljeća ipak su donijele i pozitivne promjene, pa žene danas žive dulje. Nekada im je prosječni životni vijek iznosio 70,9 godina, a danas je to 81,5 godina. Dugovječniji život žene mogu zahvaliti kvalitetnijem načinu života, naprednoj medicini, boljim higijenskim uvjetima domova, ali i mogućnosti izbora zdravije prehrane.