SAVJET STRUČNJAKA

Zašto su ukiseljene namirnice odličan izbor za zimske dane

Bionic
Reading

Iako potpuno neopravdano, neko voće i povrće uvijek ima pravo prvenstva kada je riječ o pripremi zimnice. Zašto bi pekmez uvijek morao biti od šljiva, kompot od višanja, a kisela salata od krastavaca i paprike?

Sve navedeno je itekako ukusno i vrijedno nutricionističkog poštovanja, bogatstvo jesenjih i kasnih ljetnih plodova nudi istu takvu mogućnost čuvanja blaga za dane kada ono, barem ne prirodno uzgojeno, više neće biti tako dostupno i jeftino.

Zašto, dakle, za zimu ne biste uz malo truda i mašte pripremili vlastitu paletu zimnice? Ili barem postojeću proširili i obogatili te svojim osjetilima dopustili sasvim nove užitke.

Tikvice, repu ili korijen komorača možete sačuvati za zimu i dobiti vrlo ukusan dodatak jelima. Također možete i sami napraviti polugotova jela koja lako podgrijete i servirate uz prilog ili ponesete na zimovanje.

O autorici

Mr. sc. Irena Švenda, voditeljica Adhara centra za nutricionizam i ajurvedu, magistra je nutricionizma i mag. ing. bioprocesnog inženjerstva, uz brojne druge nadogradnje i edukacije iz područja ajurvede, fitoterapije i terapijske joge, a završava i znanstveni magisterij iz nutricionizma. U praksi s klijentima razvila je holistički pristup radu spajanjem navedenih područja kako bi se postigli vrhunski rezultati. Nutricionizam, ajurveda, joga, ljekovito bilje, kretanje i boravak u prirodi inspiriraju je i u poslovnom i privatnom životu, a cilj joj prevencija i terapija kroz navedene alate te znanje i svjesnost o sretnom i zdravom životu punom potencijala prenijeti na one koji su za to spremni, kroz rad s pojedincima, edukativnim ustanovama i tvrtkama.


Uz niz poželjnih gastronomskih svojstava zimnica donosi i kvalitetna nutritivna svojstva – ako je kvalitetno spremljeno povrće i voće zadržava dio vitamina, minerala i biološki aktivnih tvari poput polifenola u maslini ili beta karotena u mrkvi.

Prema ayurvedi kisela jela zagrijavaju tijelo, potiču lučenje želučane kiseline te ujedno pomažu probavu teških jela koja nerijetko se jedu zimi. Ipak kod upala sluznica, posebno želuca i duodenuma kisela jela treba izbjegavati.

Pečeni patlidžani u ulju

Potrebni sastojci:

2 patlidžana
3 češnja češnjaka
Mažuran
Maslinovo ulje

Priprema

Patlidžane ogulite i narežite na ploške, posolite, opteretite zdjelom ili nekim drugim teretom te pustite stajati oko dva sata da puste tekućinu. Osušite ih na krpi te premažite uljem.

Ispecite ih u pećnici na 180 stupnjeva oko 10 minuta ili kratko na kuhinjskom roštilju.

Kada se ohlade u staklenke ulijte ulje da prekrije dno te slažite patlidžane tako da nakon svaka dva reda posložite ploške češnjaka i pospete mažuranom. U napunjenu staklenku nadolijte ulje i zatvorite.

Tako pripremljeni patlidžani zapravo su gotova hrana i jednostavno ih možete poslužiti uz bruskete od kukuruznog kruha posipane parmezanom.

U zimske dane dat će vam drag okus Mediterana te vas zagrijati podsjećajući vas na toplo ljeto.