trumpovi u vatikanu

Zašto su se Melanija i Ivanka pridržavale strogih pravila za susret s papom

25.05.2017 u 19:30

Bionic
Reading

I dok za nedavna posjeta Saudijskoj Arabiji obje dame obitelji Trump, Melania i Ivanka, nisu odale počast toj zemlji prekrivši glavu tradicionalnom maramom, to su napravile na privatnoj audijenciji kod pape Franje u Vatikanu. Taj potez začudio je sve, budući da Vatikan već godinama pokušava malo izmijeniti taj strogi dress code

Službeni posjet obitelji Trump Vatikanu i susret s papom Franjom popraćen je u svjetskim medijima i seciran do posljednjeg detalja. A osim o tome što američki predsjednik jede, što je naime bilo pitanje koje je papa uputio Melaniji Trump, puno se pisalo o odijevanju dviju dama - Melanije Trump i njezine pokćerke Ivanke Trump.

Naime, obje su, kako bi odale počast mjestu i trenutku, odlučile pridržavati se dobropoznatog vatikanskog dress codea koji podrazumijeva crne haljine dugih rukava i veo na glavi, a Melania je dodatno odala počast odjenuvši haljinu slavnog talijanskog dvojca Dolce & Gabbana.

Melania Trump kod pape Izvor: Reuters / Autor: ALESSANDRO BIANCHI

Sve je to bio poprilično čudan potez, budući da je poznato da papa Franjo već duže vrijeme pokušava 'olabaviti' taj strogi dress code, koji se stoljećima koristio kod privatnih audijencija kod pape, ali i zato što su samo nekoliko dana ranije, za posjeta Saudijskoj Arabiji obje dame odlučile ne pokriti glavu maramom.

Zanimljivo je, iako se od žena koje dolaze u posjet Saudijskoj Arabiji ne traži da pokrivaju glavu, upravo je Donald Trump svojedobno kritizirao bivšu Prvu damu, Michelle Obamu, kada ona, za posjeta 2015. godine, nije prekrila glavu šalom.

S druge strane, Ivanka Trump, koja je zbog udaje za Jareda Kushnera prešla na judaizam, pa je za posjeta Jeruzalemu i Zidu plača, odjenula se prikladno kako bi odala počast najsvetijem mjestu za Židove koje se nalazi u starom gradu u Jeruzalemu.

Vatikanski protokol sve je donedavno nalagao ženama da nose isključivo formalnu odjeću, dugih rukava, dužine do ispod koljena isključivo u crnoj boji te crni veo, tzv. mantillu, koji joj pokriva glavu. No od 80-ih godina prošlog stoljeća ta su pravila postala manje striktna pa je danas poželjno da pri susretima s papom žena nosi crni veo preko glave samo kad dolazi bez pratnje.

  • +6
Melania Trump Izvor: Reuters / Autor: HAMAD I MOHAMMED

Bijela je odjeća pri susretu s papom rezervirana je samo za katoličke kraljice i princeze i dopušteno je da se odjenu tako za važne događaje poput privatnih posjeta, kanonizacija, beatifikacija ili posebnih misa. Ovu povlasticu smiju koristiti samo vladarice koje nose titule najviših katoličkih monarha, a trenutačno ih je sedam na svijetu: Sofija od Grčke (bivša kraljica Španjolske), Paola - kraljica Belgije, Marija Terezija - velika vojvotkinja od Luksemburga, Matilda - kraljica Belgije, Leticia - kraljica Španjolske, Marina - princeza Napulja i princeza Charlene.

  • +3
Melania Trump obožava remene Izvor: Reuters / Autor: POOL

Zanimljivo je da je točno prije godinu dana, u Vatikanu na audijenciji bio i tadašnji hrvatski premijer Tihomir Orešković sa svojom obitelji. Budući da je itekako poznato koliko je cijela obitelj okrenuta ka vjeri, sve je iznenadio iskorak Sanje Orešković, koja je na audijenciju kod pape došla nepokrivene glave.