ISKORAK PROTIV TRADICIJE

Sanja Orešković kao Angela Merkel: Bez vela pred Papu

07.04.2016 u 14:55

Zajedničko fotografiranje pape Franje i premijera Oreškovića s obitelji

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Bionic
Reading

Premijer Tihomir Orešković u službenom se posjetu Vatikanu sastao s papom Franjom, a pratila ga je supruga Sanja i četvero djece. Premijerova supruga za ovu je prigodu odjenula klasični komplet od suknje i sakoa u crnoj boji, no glavu ipak nije prekrila crnim velom

Supruga premijera Oreškovića napravila je iskorak i na audijenciju došla nepokrivene glave, no teško da joj je papa Franjo, koji slovi za jednog od najliberalnijih papa u povijesti, to zamjerio. Uostalom, nepokrivene glave s papom se susrela i njemačka kancelara Angela Merkel. Brojne političarke više ne nose crnu odjeću tijekom susreta s papom, pa tako tradicionalnu crno u društvu Svetog oca Ivana Pavla II. nisu nosile ni dvije irske predsjednice, Mary Robinson i Mary McAleese, a recimo bivša ruska prva dama Raisa Gorbačov za papinsku audijenciju odjenula je - crveno.

Vatikanski protokol s godinama je olabavio svoj rigorozan dress code koji je donedavno nalagao ženama da nose isključivo formalnu odjeću, dugih rukava, dužine do ispod koljena isključivo u crnoj boji te crni veo koji joj pokriva glavu. No od 80-ih godina prošlog stoljeća ta su pravila postala manje striktna pa je danas poželjno da pri susretima s papom žena nosi crni veo preko glave samo kad dolazi bez pratnje.

Bijela je odjeća pri susretu s papom pak rezervirana samo za katoličke kraljice i princeze i dopušteno je da se odjenu tako za važne događaje poput privatnih posjeta, kanonizacija, beatifikacija ili posebnih misa. Privilegio del bianco (na talijanskom) dopušta ženi da u prisutnosti Svetog Oca nosi odjeću u bijeloj boji, a ovu povlasticu smiju koristiti samo vladarice koje nose titule najviših katoličkih monarha. Trenutačno ih je sedam na svijetu: Sofija od Grčke (bivša kraljica Španjolske), Paola - kraljica Belgije, Marija Terezija - velika vojvotkinja od Luksemburga, Matilda - kraljica Belgije, Leticia - kraljica Španjolske, Marina - princeza Napulja i princeza Charlene.

Cherie Blair, supruga bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira potaknula je kontroverze kad se na audijenciji kod pape Benedicta XVI. pojavila u bijeloj odjeći, a tradicije su se držale sve biše američke prve dame, od Jackie Kennedy do današnje prve dame Michelle Obama koja je tijekom susreta s papom 2009. u Vatikanu glavu prekrila crnim čipkastim velom talijanske modne kuće Moschino.