Čuvar Šibenskog kanala

Zeleni otok s 300 stanovnika, s preko 2700 sunčanih sati godišnje, idealna je ljetna destinacija

01.07.2023 u 11:17

Bionic
Reading

Tamo gdje se spajaju kopno i more, s preko 2700 sunčanih sati godišnje, gdje je priroda netaknuta, a iz dubokog zena može vas prenuti jedino krik galeba, klepetanje fazana, kuckanje djetlića ili huk sove. Da, to je Zlarin, za koji možemo reći – nije neobično da mu ime dolazi od latinskog Insula auri iliti zlatni otok

Sanjate li o godišnjem odmoru na kojem ćete se na trenutak moći isključiti iz stvarnog svijeta i spustiti na obalu? O mjestu na kojem se spajaju čisto more, netaknuta priroda, a flora i fauna doživljavaju svoj puni potencijal? Gdje vlada zelenilo, uz kristalno čisto more i očaravajuću atmosferu? Kada osjetite miris borovine kako se miješa sa slanim morskim povjetarcem, znat ćete da ste došli u raj na zemlji. Ako ćemo gledati geografski, došli ste u predio šibenskog arhipelaga. Dobro došli na Zlarin! Ružmarin, smokva i maslina našli su plodno tlo u ovoj predivnoj zen oazi, a more obiluje raznoraznim životinjskim i biljnim svijetom. Ugodna i blaga klima i more Šibenskog kanala dom su popularnog koralja. Zapravo, Zlarin je širom svijeta poznat zbog malenih crvenih životinja koje se okamene kad ih se izvadi iz mora. U prošlosti se vjerovalo da koraljni nakit štiti od uroka i poklanjao se djeci, a danas se taj skupocjeni ures nosi jednostavno zato što je – prekrasan.

Uz koraljni nakit, Zlarin je poznat po raznim unikatnim rukotvorinama. Osim koraljarnica, na otoku se cijeni ručni rad od drveta. Dodaci za dom, antikne posudice, mali vrčevi i vaze često su izrađeni od naplavina koje izbaci more. Uz drvo, na šibenskom otoku u zadnje vrijeme iznimno su popularne radionice izrade kućnih dodataka od gline. Zen i glina, zvuči savršeno! No unatoč lijepom nakitu, predmetima za dom, pokojoj šalici i vazi, turisti se otoku uvijek vraćaju zbog kapljice. Što masline, što domaćeg vina. Kao i svi otoci Jadrana, Zlarin se ponosi s nekoliko sjajnih i nagrađivanih gastro proizvoda koje nećete pronaći nigdje drugdje. Nekoliko maslinara sa Zlarina zaključit će – ne dolazite ondje samo zbog koralja. I bit će u pravu! Osim zbog hrane, dolazite zbog tišine, zena i mira.

O ovom otoku malo se toga zna, no kao i kod većina njih u Jadranu, tu mističnost želi zadržati. Iako je od obale udaljen svega dva kilometra, čini vam se da ipak ulazite u neki drugi svijet. Ljepotu šibenskog dragulja, između ostalog, povezujemo s njegovom nenaseljenošću. Na Zlarinu izvan sezone boravi tek 284 stanovnika, kazuje posljednji popis stanovništva. Osim malog broja stanovnika, ovaj otok jako blizu kopna želi zadržati svoju nedostupnost automobilima. No ne tako da na Zlarin ne možete doći. Svi putevi do njega vode preko Šibenika. Možda će u prvi tren zvučati kao jednostavan zadatak, no razmislite - kada je odlazak na more bio laka avantura?

Prije svega, prisjetite se što znači putovati automobilom na more bez dobre pripreme. Osim što vas čeka puno stajanja zbog točenja goriva, provjere guma, jela i pića, tu su još cestarine, zaustavljanja... Na takve, naoko benigne situacije, možete izgubiti od sat do dva putovanja, a da to ni ne primijetite. Spas dolazi u obliku dobre pripreme i ENC uređaja uz pomoć kojeg izbjegavate čekanje na plaćanje cestarine. Važno je imati pun spremnik goriva te hranu i piće prilagođene konzumaciji u automobilu.

Kada ste se pripremili za autocestu, ostaje najvažnije pitanje – što s automobilom? Ako ste bili pažljivi na putu prema svojoj destinaciji, to je odlično - u vožnji do Šibenika uštedjeli ste vrijeme i novac! No jeste li se pripremili za to gdje ćete ostaviti automobil? Prisjetite se, na Zlarinu oni nisu dozvoljeni! Ako se na vrijeme niste pripremili i saznali gdje se može parkirati automobil u Šibeniku dok vi uživate, provjerili cijene parkinga i zone, mogli biste izgubiti još malo vremena, ali i volje da uopće dođete do otoka koji toliko hvalimo.

Ako ste kojim slučajem planirali putovanje koje počinje iz inozemstva, vrijeme se osim na graničnim prijelazima, gubi na kupnji vinjeta. Na primjer, iz zemalja poput Slovenije, Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke, Bugarske i Rumunjske lakše je putovati ako imate kupljenje e-vinjete, od sada dostupne na Aircash aplikaciji. Tako ćete izbjeći gužve, izlazak iza automobila i nepotrebno čekanje u redovima!

Uostalom, zašto automobil? Jeste li razmislili o tome da si olakšate život i do Šibenika doputujete autobusom, a onda uz ruksake i manje kovčege sjednete na katamaran i dođete na Zlarin? Zaobišli biste tako traženje parkirnog mjesta i dosta uštedjeli na vremenu. Samo se trebate pobrinuti o presjedanju s busa na katamaran koji će vas napokon odvesti na otok koji voli mir i tišinu, bez turista s automobilima. Naravno, ne smijete zaboraviti - većina ljudi će, poput vas, doći i kupiti kartu za bus i trajekt tik pred vožnju. Ovdje se javlja problem: hoće li biti mjesta, koliko ranije treba stići na autobusnu stanicu ili katamaran i tko zna kakva se još komplikacija može u međuvremenu dogoditi. No ne brinite se, i to možete spriječiti. Kupite karte na vrijeme, izbjegnite čekanje u redovima i otputujte na željenu destinaciju. Mirno putovanje više nije utopija otkad postoji Aircash, prvi i zasad jedini hrvatski digitalni novčanik, opremljen svime što treba putniku i turistu.

Aircash je odlučio razveseliti svoje korisnike!

Uživaj na plaži uz Aircash ručnik! Darujemo ručnik za plažu prvih 100 korisnika koji se prijave putem ovog linka!

Trebate li platiti parking? Može! Aplikacija Aircash omogućuje plaćanje parkinga diljem Hrvatske, bez naknada i troška SMS poruke. Trebate li brzo i jednostavno kupiti kartu za sve autobusne linije u Hrvatskoj, ali i Europi? Naglašavamo, bez dodatne naknade i uz rezervaciju sjedala. Pronađite u aplikaciji Aircash. Žurite li na trajekt za Zlarin, ne želite čekati u velikom redu na blagajni, a mislite i da nije u redu plaćati proviziju za trajektnu kartu? I to vam je omogućeno u aplikaciji Aircash! Mislite li da postoji još koja nedoumica za koju Aircash ne može naći rješenje? Sumnjamo! Sve je veći broj usluga, servisa i partnera koji koriste Aircash i govoreći u ime onih korisnika koji na put vole ići samo s mobitelom u rukama, presretni smo zbog toga! Zato se spremite, instalirajte svoj Aircash i putujte bez stresa!

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Aircashom.