BROJNI BENEFITI

Zašto je dobro spavati bez ijedne krpice na sebi

06.10.2020 u 22:47

Bionic
Reading

Iako ga rijetki prakticiraju, spavanje bez suvišnih krpica može biti bolje nego što biste na prvu moglu pomisliti. Između svih prednosti, pomaže vam u mršavljenju, održava vas mladima i seksualno aktivnijima, a isto tako pomaže u sprečavanju infekcija

Uvijek se preporučuje odabrati prirodne tkanine za spavanje, poput pamuka ili lana. I istina je da je upotreba pidžame i spavaćica prilično raširena među ljudima diljem svijeta, no što ako bismo vam rekli da spavanje bez suvišnih krpica ima svoje prednosti za koje ni ne znate?

Danas već postoje određene vrste nesanice povezane s lošom regulacijom tjelesne temperature i nije nikako neobično porvesti noć budnim zbog visokih temperatura u sobi, osobito u ljetnoj sezoni.

Prema istraživanju Instituta za proučavanje spavanja u Los Angelesu, dolazak do dubokog i kvalitetnog sna je inhibiran s porastom tjelesne temperature koju, osim posteljine, uzrokuju pidžame ili spavaćice.

Prednosti golog spavanja

Pomaže u mršavljenju

Tjelesna temperatura u pravilu će uvijek pasti kada spavamo, a kao rezultat toga je da tijelo prirodno sagorijeva više smeđih masnoća koje prirodno štite tijelo. Studija tvrtke Autonomic Neuroscience objašnjava da je to posljedica utjecaja dijela našeg mozga, hipotalamusa, na kontrolu tjelesne termoregulacije koja koristi tjelesnu masnoću za povećanje tjelesne temperature i, samim tim,ju uništava.

Međutim, kada obučemo pidžamu, taj se učinak smanjuje. A studija objavljena u časopisu Diabetes također je utvrdila da ako spavate u hladnoj i dobro prozračenoj sobi, aktivirate smeđu masnoću. Također, 'kada spavate goli i imate nižu tjelesnu temperaturu, san je dublji, pa se hormon rasta povećava, a kortizol spušta. Prema riječima stručnjaka, ovo je hormon koji održava potrebnu aktivnost i uvjetuje razinu stresa tijekom dana, a također je izravno povezan s glađu, posebno za hranom koja proizvodi trenutno zadovoljstvo, poput one s visokom razinom ugljikohidrata .

Što je veća razina hormona kortizola, imat ćete veću želju za hranom, a ukoliko spavate goli, probudit ćete se s manjim apetitom i željom za nezdravom hranom.

Održava nas mladima

Dok spavate, oslobađate hormone neophodne za održavanje vaše mladosti, poput hormona rasta i melatonina.

Melatonin ima veliko antioksidativno djelovanje i izravno je povezan s popravljanjem stanica i tkiva te kvalitetom sna, a hormon rasta bitan je za popravak tkiva, izgradnju mišića i gustoću kostiju.

Pokazano je da spavanje u vrlo vrućim okruženjima ili s previše odjeće uzrokuje njihovu obradu u manjim količinama, stoga je održavanje optimalne tjelesne temperature ispod 21 stupnja celzijevih i doprinos pravilnoj regeneraciji i popravku stanica najbolje je spavati lagano odjeven ili potpuno gol.

Povećava seksualni apetit

Spavanje bez suvišnih krpica s vašim partnerom, prema riječima stručnjaka, povećava proizvodnju hormona nazvanog oksitocin, poznatog i kao hormon ljubavi. Ovaj hormon također pomaže u snižavanju krvnog tlaka i ublažavanju stresa. Osim što je dobar odmor sinonim za veće lučenje dopamina, hormona zadovoljstva i želje, sljedeći dan probudit ćete se s većim seksualnim apetitom.

Doprinosi sprečavanju infekcija

Ako spavate goli, vaša koža diše, izbjegavate nepotrebno trljanje i iritaciju koju mogu uzorkovati odjevni predmeti od sintetike, elastični struk ili šavovi. Općenito, pomažete poboljšati cirkulaciju i učiniti da vaša koža 'diše'. Spavanje bez donjeg rublja u bilo koje doba godine dobar je način za poboljšanje zdravlja rodnice, jer snižavanjem temperature može smanjiti rizik od razvoja infekcija gljivicama ili bakterijama porijeklom iz naše kože i probavnog sustava, te da se one šire u vrućim i vlažnim uvjetima.

Rodnica je sklona stvaranju vlage tijekom noći, a donje rublje izrađeno od slabo prozračnih tkanina može zarobiti tu vlagu stvarajući povoljan teren za nastanak bakterija, upozoravaju stručnjaci.