PREDNOST GODINA

Zašto je dobro roditi u 40-ima?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.05.2012 12:55
  • Objavljeno 22.05.2012 u 12:55
BEBE PELENE

BEBE PELENE

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Brand X Pictures

Iako trudnoća u starijoj dobi nosi fizičke rizike za zdravlje majke, novo istraživanje tvrdi da su starije majke bolje osposobljene za tu ulogu te da su njihova djeca zdravija i inteligentnija

Možda ih je teže uhvatiti i svoje će majke više iscrpiti, ali djeca koju su rodile žene starije od 40 godina zdravija su i inteligentnija od djece mlađih žena, piše Daily Mail.

Djeca starijih žena imaju manju vjerojatnost da će doživjeti nezgodu, da će biti pretila ili da će im biti potrebna bolnička njega, tvrdi se u studiji. Ta će djeca također razviti širi vokabular u ranoj dobi i postizat će bolje rezultate na testovima inteligencije do pete godine.

Istraživanje, predstavljeno na konferenciji o zdravlju u organizaciji Royal Collegea u Glasgowu, rijetka je dobra vijest za sve veći broj žena koje odgađaju majčinstvo do kasnih godina. Prethodne su studije isticale rastuću stopu neplodnosti starijih žena i veći rizik od razvoja dijabetesa i preeklampsije.

Znanstvenici s Instituta za dječje zdravlje londonskog University Collegea kažu kako njihova otkrića pokazuju da starije majke mogu biti bolji roditelji. Dr. Alastair Sutcliffe kaže da je negativni publicitet vezan uz porast broja starijih majki donesen na temelju fizičkih rizika trudnoće i porođaja. 'Imamo jasne dokaze da za djecu starijih majki ima više poželjnih ishoda u usporedbi s mlađim majkama', kaže dr. Sutcliffe.

Dr. Sutcliffe kaže da starije majke bolje uočavaju i izbjegavaju potencijalno rizične situacije.

Istraživanje je također provjeravalo rezultate povezane s roditeljskim vještinama, uključujući vokabular, identifikaciju slika i oblika te razvoja kvocijenta inteligencije. Rezultati su pokazali veću sposobnost kod djece koju su rodile starije majke, iako je uzet u obzir i društveni status.

'Veliko je pitanje zašto. Starije majke, čini se, imaju dobre roditeljske vještine, manje su impulzivne, mirnije su i imaju više životnog iskustva pa su bolje osposobljene za ulogu majke', ističe dr. Sutcliffe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi