KLJUČNI MODELI

Zakoračite u zimu sa stilom: Ovo su čizme koje ćete s užitkom nositi još godinama

29.11.2023 u 05:55

Bionic
Reading

Visoke, niske, s ukrasima ili minimalističke – trendovi čizama mijenjaju se iz sezone u sezonu, no činjenica je da su must-have model obuće sve do prvih proljetnih dana, a možda i malo dulje

Promatrajući aktualne revije vodećih brendova u svijetu mode s rekordnim brojem čizama u ponudi, lako je otkriti modele koji će obilježiti hladne mjesece pred nama. I dok neki djeluju potpuno svježe i imaju moć da modnim kombinacijama daju potpuno jedinstven izgled, drugi se vraćaju iz prošlih sezona i dovoljno su bezvremenski tako da ste možda već i uložili u njih.

Najpopularniji modeli čizama u sezoni jesen/zima 2023./2024.

Bajkerske čizme

Kao i za većinu aktualnih trendova na modnoj sceni, za trend bajkerskih čizama najodgovornija je Miuccia Prada. Kada ih je prošle godine predstavila u kolekciji brenda Miu Miu za sezonu jesen/zima, nije trebalo dugo čekati da ih usvoje najveće street style zvijezde poput Dankinje Pernille Teisbaek.

Po pitanju ovog vječnog klasika izvorni dizajn ostao je gotovo netaknut, a jedino što ih razlikuje detalji su poput broja i izgleda specifičnih remenčića, standardno smještenih na području zgloba.

Crne čizme do koljena

Hladna sezona pred nama donijela je i neke od popularnih i obožavanih modela obuće, poput crnih čizama do koljena u ravnoj ili visokoj verziji potpetice.

Čizme do koljena imaju jednu sjajnu osobinu, a to je da pristaju uz gotovo svaki stajling, istovremeno mu dajući poseban, chic izgled. Naime suknje, haljine, ali i tajice s džemperima predimenzioniranog kroja, u kombinaciji s ovim modelom, djeluju vrlo urbano, ali i damski.

Nabrane čizme

Takozvane slouchy čizme, koje odlikuje nabrani materijal, sve su traženiji model u online trgovinama. Ova varijanta visokih čizama ili gležnjača iznimno je ležerna zahvaljujući namjernim naborima. Njihov oblik je promjenjiv - od kaubojskih, preko robusnih čizama, pa sve do ekstra širokih varijanti do koljena.

Disko čizme

Obuća s metalik efektom tradicionalno se vraća na modnu scenu približavanjem sezoni blagdanskih zabava i domjenaka. Od tekućeg sjaja do svjetlucavih kristala, čizme koje izgledaju kao da stižu iz disko ere, ili pak s turneje 'Renaissance' pjevačice Beyonce, pristajat će uz bilo koju glamuroznu odjeću, ali su također u stanju uljepšati i podići svakodnevne stajlinge na sasvim drugu razinu.

Kaubojske čizme

Istina, kaubojske čizme nikada ne izlaze iz mode, bez obzira na godinu ili sezonu. Ali nakon što su bile toliko popularne 2022., sigurno će vam biti drago čuti da su još uvijek u trendu, što ovu modnu kupnju čini itekako mudrom. Između razigranih nijansi Molly Goddard i klasičnije interpretacije Ralpha Laurena, kaubojske čizme ove su sezone sve samo ne dosadne.

Čizme s kitten petom

Detalj kitten pete istaknut na obući postao je velikim hitom u jeku povratka trendova kakvi su modnom scenom dominirali 90-ih i početkom milenija. Ipak, ovaj detalj nismo toliko često viđali u formi čizama - sve do danas. Minijaturna peta istaknuta na čizmama pokazala se jednim od najelegantnijih stilova, dominirajući kolekcijom brendova Christopher Kane, Jil Sander i Philosophy di Lorenzo Serafini, da nabrojimo samo neke. Uz to, na pistama su posebno vrijedne pažnje bile ne samo kratke, već ultratanke potpetice nalik šibicama.

Čizme s četvrtastim vrhom

Modna ljubavna afera s četvrtastim vrhom obuće bit će samo jača kako ulazimo u zimu. Nema sumnje - čizme tupog četvrtastog vrha nevjerojatno su lak i cool način na koji svakoj kombinaciji dati poseban izgled.

Combat čizme

Zahvaljujući robusnom izgledu i debelom gumenom đonu, combat čizme, poput kultnih martensica, svakom stajlingu daruju dozu mladenačkog buntovništva, a i ove jesensko-zimske sezone bit će jedan od ključnih modela na modnoj sceni.

Usprkos nekim novim trendovima, borbene čizme predvođene kultnim martama zapravo nikada nisu nestale s modne scene, a s godinama su u potpunosti napustile konotaciju radne (ili vojne) obuće.