MODNI MIT

Zagrijava li nas dodatno crna odjeća u ljetnim mjesecima?

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 18.06.2021 13:09
  • Objavljeno 18.06.2021 u 13:09
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: BERTRAND-HILLION MARIE-PAOLA/ABACA / ABACA PRESS / PROFIMEDIA

Oduvijek su nam govorili da crna zadržava toplinu i da ovu ne-boju treba izbjegavati prilikom odijevanja za vrijeme vrućina, no postavlja se pitanje koliko je točna takva tvrdnja

S porastom temperatura i potrebom za svježinom pod svaku cijenu, postavlja se pitanje kakva bi odjeća dorasla ovom zadatku. Lagani i prozračni materijali koji koži pri ljetnim vrućinama dopuštaju da diše predstavljaju najsigurniji odabir, no što je s bojama?

Trebamo li doista izbjegavati nošenje crnih komada ili je ovo popularno uvjerenje neutemeljeno? Zašto se, u ovom slučaju, nomadi u pustinji odijevaju u crno? Istina je da odjevni komadi stvoreni od crnog tekstila privlače i zadržavaju toplinu što povećava znojenje, no moramo li se onda odijevati u bijelo?

  • +5
  • +2

Crni komadi u ljetnim stajlinzima street style zvijezdi

Izvor: Profimedia / Autor: Bertrand-Hillion Marie-Paola/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Bijela odjeća propušta ultraljubičaste zrake odgovorne za kožne bolesti i dobro poznate opekline. Često se kaže da bijeli suncobran na otvorenom ne koristi zaštiti kože od štetnog UV zračenja, a isto se odnosi i na bijele odjevne komade.

  • +31
  • +28

Bijele haljine

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Prema riječima stručnjaka, u ljetnim mjesecima poželjno je izbjegavati pretanku ili presvijetlu odjeću koja će propuštati ultraljubičaste zrake, a zauzvrat naštetiti koži, a ukoliko ju odlučite nositi, krema za sunčanje trebala bi vam postati najbolji prijatelj i vjerni suputnik.

Tuarezi koji žive u zapadnoj i sjevernoj Africi poznati su po tome da nesnosne vrućine provode u tamnoj odjeći, ali vrlo širokoj koja stvara prirodnu ventilaciju i hladi kožu bez straha od negativnih posljedica izlaganja sunčevim zrakama.

Za borbu s ljetnim vrućinama stoga je idealan odabir široka odjeća stvorena od lepršavih i zahvalnih materijala koji koži dopuštaju da diše.