VRIJEDI IH ISPROBATI

Začepio vam se odvod tuša? Evo pet učinkovitih koraka kako brzo i jednostavno riješiti taj problem

30.05.2022 u 18:55

Bionic
Reading

Odvod tuša ne obavlja svoj zadatak kako treba i vrijeme je da ga očistite? Ne brinite se, riječ je o jednostavnom zahvatu koji može biti riješen za svega 30-ak minuta uz nekoliko jednostavnih pravila

Baš kao i odčepljivanje WC-a, to nije baš najzabavniji i najugodniji zadatak u kućanstvu, no postoji nekoliko dobrih savjeta kako to učiniti, a mnogi od njih uključuju korištenje predmeta koje vjerojatno već imate u kući.

'Načini rješavanja bilo kakvog začepljenja uključuju ručno uklanjanje prepreka, korištenje vodoinstalaterske sajle, kipuću vodu ili proizvode za čišćenje odvoda, pri čemu samo slijedite upute', kaže Ben Chalk iz GIR Services te napominje da ako se gore spomenuti problem nastavi, svakako treba pozvati vodoinstalatera da vidi u čemu je stvar.

Evo pet koraka koje trebate poduzeti kako biste očistili odvod:

Pogledajte što se nalazi u odvodu

Prvo provjerite da se u odvodu nešto nije našlo što sprječava otjecanje vode. Osvijetlite ga uz pomoć ručne svjetiljke. Neki odvodi za tuširanje opremljeni su posebnim rešetkama kako bi se spriječilo da se kosa i druge krute tvari zaglave dalje u cijevi. Pažljivo pogledajte odvod za tuš i provjerite postoje li dijelovi koji se mogu podići ili izvrnuti, a zatim očistiti. Pripremite se i na nimalo lijep prizor nagomilanih dlaka ili ostataka gela i sapuna te ih odmah uklonite.

Pomaže i vrela voda

Ovo može zvučati malo predobro da bi bilo istinito, ali da, ako je nakupina gela ili sapuna uzrok vaših problema, izlijevanje kipuće vode u odvod moglo bi biti sve što trebate učiniti.

'Začepljenja u odvodu tuša često su uzrokovana nakupljanjem sapuna i masnoće te se oni u konačnici mogu zalijepiti', objašnjava Chris Wootton, izvršni direktor tvrtke za čišćenje kućanstava Poppies. Jednostavno stavite lijevak, ili nešto što će zadržavati vodu dok točite, preko odvoda i ulijte.

Važno je napomenuti da, ako začepljenje ne uzrokuju samo sapun i masnoća, ova metoda možda neće upaliti.

Čudesan dvojac: Ocat i soda bikarbona

Omiljena metoda za mnoge je čišćenje sodom bikarbonom i octom, a katkad je jednako učinkovito kao i korištenje ciljanih proizvoda za odčepljivanje.

Pospite dvije žlice sode bikarbone u/oko otvora za čep, isperite octom dok se sve ne otopi i završite ulijevanjem litre kipuće vode. Ova snažna mješavina trebala bi izbaciti sve sakupljene tvari.

Vodoinstalaterska sajla

Postoji jedan alat koji bi svako kućanstvo trebalo imati, a to je vodoinstalaterska sajla, vrlo praktična za odčepljivanje začepljenog sudopera ili odvoda.

Ako prijašnje metode nisu uspjele, sajla će napraviti svoj posao jer je najčešći krivac za začepljenje odvoda tuša kosa, a ona je najbolji način da izbacite te nimalo privlačne nakupine.

Isprobajte protočnost odvoda

Kad napravite sve ove korake, odvod tuša trebao bi biti čist i protočan. Najbolji način da to provjerite prije nego što riskirate ponovni incident s poplavom jednostavno je ostaviti tuš da teče punom snagom samo nekoliko minuta. I pripazite: kadica za tuširanje ne bi smjela zadržavati vodu dugo vremena.

Ako se razina vode počne povećavati, vrijeme je da pozovete profesionalce. I nikako nemojte odspajati sami odvode u kupaonici na svoju ruku.