dobro je znati

Samo gledajte kako djeluje: Limunov sok ima iznenađujuća svojstva, a možda vam ne bi palo na pamet ovako ga koristiti

05.05.2022 u 06:50

Bionic
Reading

Trebate li vratiti sjaj korištenim kuhinjskim loncima i tavama, dobro ispolirati blagovaonski stol ili ukloniti mrlje od hrđe? Samo dodajte malo limuna i gledajte kako djeluje

Limun ima odličnu sposobnost čišćenja, a može djelovati i kao izbjeljivač. Kiseli sastav te svjež miris mogu učiniti prava mala čuda u vašem domu. Čak se i kora može upotrijebiti za vraćanje sjaja određenim predmetima. Od kuhinje do kupaonice, otkrijte sve iznenađujuće načine na koje možete iskoristiti limun u domaćinstvu.

Ispolirajte lonce, tavice i ostalo metalno posuđe

Kako biste starim loncima vratili sjaj, limun prerežite na pola i prerezanom stranom istrljajte unutarnju i vanjsku stranu posude. Ne ispirite, nego samo obrišite suhom mekom krpom. Koru limuna sačuvajte za vraćanje sjaja kromiranim slavinama i metalnim ručkama na kuhinjskim ormarićima. Njome istrljate metalne dijelove, isperite vodom i osušite mekanom krpom. Kako biste vratili sjaj posudama od nehrđajućeg čelika i bakra, prerežite limun na pola i umočite ga u sol. Protrljajte metalne površine da biste uklonili mrlje i prljavštinu. Dobro isperite i osušite mekom krpom.

Uklonite mrlje s mramornih kuhinjskih radnih ploha

Mramor je lijep, ali budući da je kamen porozan, lako se može zaprljati kavom, čajem ili umakom od rajčice. Prerežite limun na pola i umočite ga u sol. Zatim brzo istrljajte mrlje, a zatim temeljito isperite. Nikada ne ostavljajte limunov sok predugo na mrlji jer bi kiselina lako mogla oštetiti mramornu površinu.

Uklonite kamenac iz aparata za kavu i kuhala za vodu

Naslage kamenca mogu začepiti aparate za kavu i kuhala za čaj i vodu, pa i promijeniti okus vašeg omiljenog napitka. Jednom mjesečno očistite aparate dodavanjem pola šalice limunovog soka u uređaj s malo kipuće vode. Pokrenite kompletan ciklus grijanja, a zatim još jedan s običnom vodom.

Uklonite mrlje s plastičnih posuda za pohranu hrane

Neka hrana može ostaviti mrlje na plastičnom i aluminijskom posuđu, ali i na keramičkim tanjurima. Kako biste uklonili mrlje, napunite veliku posudu ili sudoper kipućom vodom. Iscijedite sok od dva ili tri limuna i ubacite koru. Dodajte posuđe i namačite tri do četiri sata. Nakon toga operite kao i obično.

Ubijte bakterije na daskama za rezanje i drvenom priboru

Limunov sok ima antibakterijska svojstva koja mogu učinkovito pomoći u ubijanju bakterija što se mogu zadržati u malim urezima na plastičnim i drvenim daskama za rezanje i na drvenom posuđu. Nakon pranja površinu premažite limunovim sokom i ostavite da odstoji pet do deset minuta. Isperite toplom vodom i dobro osušite.

Riješite se žutih mrlja ispod pazuha

Neki antiperspiranti reagiraju s tjelesnim solima i stvaraju žute mrlje na bijeloj odjeći te uzrokuju promjenu boje. Kako biste uspješno uklonili te mrlje, pomiješajte dio sode bikarbone, dio limunovog soka i dio vode. Mekom četkicom utrljajte dobivenu otopinu na mrlje i ostavite smjesu da odstoji najmanje 30 minuta. Operite kao i obično.

Uklonite mrlje od hrđe ili plijesni

Mrlje od hrđe i plijesni su ružne, ali limunov sok i sol često uklanjaju mrlje s bijelih i svijetlih tkanina. Zaprljano posuđe pospite solju i iscijedite malo svježeg limunovog soka. Ostavite tkaninu da se prirodno osuši kako i ultraljubičaste zrake pomogle završiti posao.

Prirodni osvježivač zraka

Kuhana riba ili brokula, miris duhana, isparavanja boje i pune kante za smeće mogu ispuniti dom ne baš tako svježim mirisom. Napravite prirodni osvježivač zraka dodavanjem nekoliko kriški limuna ili limunove kore u lonac s vodom. Kuhajte oko sat vremena i vaš će dom uskoro zamirisati svježim i ugodnim mirisom.

Otjerajte insekte

Pauci, mravi i ostale buhe vrlo su osjetljivi na miris, a aromatični limun posebno ne vole. Pošpricajte limunov sok ili ostavite komadiće limunove kore na prozorskim daskama i pragovima vrata kako biste spriječili ove insekte da uđu u vaš dom.

Postignite blistavo čisto staklo

Napravite svoje sredstvo za čišćenje stakla i prozora miješanjem tri žlice limunovog soka na šalicu vode. Radi lakšeg nanošenja stavite u bocu s raspršivačem. Za uklanjanje tvrdokornih mrlja od vode ili tragova na staklu upotrijebite spužvu umočenu u limunov sok.

Uklonite tvrdokorne mrlje na WC školjci

Kako biste s WC školjke uklonili mrlje od kamenca i hrđe, napravite pastu od boraksa za pranje rublja i limunovog soka. Nanesite pastu na mrlje i ostavite da djeluje najmanje dva sata prije nego što je istrljate, a zatim isperete.

Ispolirajte namještaj

Pomiješajte dio limunovog soka i dva dijela maslinovog ulja kako biste napravili sredstvo za poliranje namještaja. Prije svake upotrebe dobro protresite i nanesite mekom krpom, a zatim polirajte dok ne dobijete efekt visokog sjaja.

Prije nego se bacite na čišćenje i poliranje, evo korisnog savjeta: kako biste izvukli maksimum iz njega, nerazrezani limun stavite na radnu ploču i zarolajte ga lagano pritišćući dlanom. Tako ćete moći iscijediti svaku kap tog vrijednog soka.