VAŽNA OBLJETNICA

Waldorfska škola u Zagrebu proslavila 20. rođendan

26.04.2014 u 19:04

Bionic
Reading

Waldorfska škola u Zagrebu proslavila je u petak svoju 20 obljetnicu postojanja. Prvi dio proslave održan je u ranim podnevnim satima u Satiričkom kazalištu Kerempuh te u popodnevnim satima u prostoru Waldorfske škole u Zagrebu

Sličice iz života škole prikazane su nastupom sadašnjih i bivših učenika, učitelja, djelatnika i roditelja škole. Važnost umjetničkog izražavanja u waldorfskom obrazovanju istaknut je u bogatom programu koji je završio nastupom waldorfskih zboraša, s izvedbom 'Vois sur ton chemin' ('Pogledaj svoj put', iz filma 'Zboraši').

Postojanje waldorfske pedagogije u hrvatskom obrazovnom sustavu važna je činjenica obzirom da je waldorfska pedagogija jedinstvena metoda obrazovanja. Odgojni pristup u čijem je fokusu dijete sa sva tri aspekta svoga bića (tijelo, osjećaji i um) omogućuje mu razvijanje samosvjesti i emotivne inteligencije, volje i interesa te radnih navika.


U ovo turbulentno doba, iako je kriza dotakla sve pore društva, interes za waldorfskim pristupom u obrazovanju djece ne izostaje. Iako mnogim roditeljima financijske prilike ne dozvoljavaju da podnesu teret školarine, vodstvo waldorfske škole kao i roditelji, koji su iznimno važan dio njenog bića, donijeli su odluku da će povodom dvadesete obljetnice škole omogućiti roditeljima plaćanje promotivne cijene jednogodišnje školarine.

'U godinama ekonomske krize i krize morala smatramo važnim odgovoriti na izazov vremena jednom humanom gestom. Za 20-u godišnjicu Škole ponudili smo za sve novo upisane učenike u 1., 2., 3., 4. i 5. razred 25 posto nižu cijenu školarine. Očekujemo da će se na ovaj način smanjiti financijsko opterećenje koje mnogi roditelji imaju pri donošenju odluke o upisu djece u našu školu. Promotivna cijena školarine odnosi se na jednu školsku godinu, nakon koje će se ista revidirati, sukladno financijskoj situaciji Škole', izjavila je Ivana Vukelić Bonifačić, poslovna ravnateljica Waldorfske škole u Zagrebu.

Suradnja, koja je nužna riječ u svakom sustavu, obilježila je i obilježit će sve buduće godine i nove generacije koje su izazov s kojim će škola i dalje rasti.

'Waldorfska škola danas slavi svoj dvadeseti rođendan. Na dugoočekivanom događaju, upriličen je susret bivših i sadašnjih učenika, osnivača škole, mentora iz nekoliko zemalja, susret učitelja i roditelja s početka priče i onih koji pišu sadašnjost, susret svih koji su na bilo koji način činili život škole', izjavila je učiteljica Danijela Žura

'Odgajati sretne i zadovoljne mlade ljude i s druge strane obrazovati učenike da kasnije u životu budu konkurentni s obzirom na svoje znanje te ispune zahtjeve i potrebe tržišta rada, uvjek je bio izazov. Dakako vrijeme će pokazati koji su pegagoški pristupi u tome uspješniji iako nema dvojbe da je waldorfska pedagogija u tome zaista pokazala rezultate. Obrazovanje u kojem se djeca druže s prirodom, znanstveni pristup u kojem umjetnost ima značajno mjesto te poticanje učenika na samoizražavanje u budućnosti će na njima definitivno ostaviti svoj pečat', izjavio je Slavko Borac, pomoćnik pročelnika za odgoj i obrazovanje Grada Zagreba.