'WIN WIN' SITUACIJA

Vrijeme je za štednju, a evo kako možete iskoristiti toplinu iz pećnice nakon što je ugasite

05.11.2022 u 11:52

Bionic
Reading

Pećnica je jedna od većih potrošača električne energije u kućanstvu, treba joj neko vrijeme da se zagrije na željenu temperaturu, a nakon što je ugasite treba joj vremena i da se ohladi. No zašto ne biste iskoristili toplinu nakon korištenja pećnice za pripremu namirnica

Preostalu toplinu u pećnicu možete iskoristiti za pečenje, prženje, sušenje kruha i raznog začinskog bilja, tostiranje orašastih plodova poput badema, oraha, indijskih oraščića, lješnjaka…

Začinsko bilje koje je izgubilo svježinu može se osušiti na rešetki u pećnici, zatim iskoristiti u jelima. Stari kruh također možete posušiti u pećnici te ga samljeti koristiti kao prezlu.

Imate viška rajčica? Nemojte da vam propadnu već ih osušite u pećnici. Prepolovite ih, posolite i dodajte malo maslinovog ulja da se ne bi lijepile za lim za pečenje. Ostavite ih u vrućoj pećnici dok se ne ohlade. Sušene rajčice možete dodavati u salate, popečke od tikvica ili kvinoje, tjesteninu…

Pečenje zobi, orašastih plodova i sjemenki 10-15 minuta odličan je način da produžite njihov vijek trajanja. Nakon što se ohlade spremite ih u hermetički zatvorenu posudu pa će biti spremne za jelo kao muesli ili dodatak jelima.

mali TRIKOVI

Evo što pogrešno radite u kuhinji cijeli svoj život

Pogledaj galeriju

Začini koji su u komadu, za razliku od mljevenih, imaju dulji vijek trajanja, a također su i jeftiniji. Tostiranjem u pećnici oslobađaju se njihova eterična ulja i čine ih mirisnijima, ali i ukusnijima. Kumin, korijander, komorač, klinčiće ili kardamom rasporedite u tankom sloju na lim za pečenje i, nakon što ugasite pećnicu tostirajte ih 10 do 15 minuta. Sameljite ih u prah, a zatim upotrijebite u roku od nekoliko tjedana.

Osim iskorištavanja rezidualne topline u pećnici, kao mjeru štednje valja i pametno koristiti pećnicu. Nemojte peći ili pržiti samo jedno jelo u njoj, već je napunite. Planirajte nekoliko dana unaprijed jela i krenite s pripremom kad imate dovoljno vremena. Zasučite rukave i napravite više jela koja se sporo kuhaju odjednom. Grupno kuhanje i zamrzavanje zahtijeva malo logistike, ali u konačnici štedi novac i vrijeme.

KULINARSKI TRIKOVI

Cijelo vrijeme griješite: Evo kako se pravilno priprema povrće

Pogledaj galeriju