POVRATAK OTPISANih

Voljeli ih ili mrzili, cipele s ovim detaljem vraćaju se u velikom stilu

11.02.2023 u 09:39

Bionic
Reading

Cipela koja prste ostavlja otkrivenima zaštitni je znak dvije tisuće godina stare mode, a u ormare se vraća zahvaljujući nadolazećim kolekcijama vodećih imena u modnom svijetu

Postojalo je vrijeme u kojem su cipele koje izrezom na vrhu otkrivaju prste predstavljale oličenje sofisticiranosti. Bilo je to zlatno doba Hollywooda sa zvijezdama poput Rite Hayworth ili Line Turner, glumica koje su ovom vrstom cipela upotpunjavale svaki komad odjeće, od bikinija do haljine. Od glamura 40-ih, i preskočivši nekoliko desetljeća između, sletjele su u dvijetisućite, sa svime što to podrazumijeva.

Nakon što smo se krajem nultih godina oprostili od cipela koje otkrivaju prste (a pjevačica Amy Winehouse bila je jedna od njihovih najvećih ambasadorica), došlo je vrijeme da skinemo prašinu s tog donedavno omraženog dizajna koji smo rado isticali uz skinny traperice i minice.

Dovoljan dokaz trijumfalnog povratka peep-toe obuće prizori su s modnih pisti iz nadolazećih kolekcija dizajnerskih brendova, što nimalo ne čudi, uzimajući u obzir višesezonsku dominaciju Y2K estetike.

Jedan od najjasnijih primjera toga kolekcija je brenda Blumarine, s haljinama kombiniranim uz platforma cipele koje se vežu do gležnja (vrlo u skladu s onima Charlotte Olympie).

Brendovi Halpern i Naeem Khan također su odlučili ovaj trend istaknuti u kolekciji za sezonu proljeće-ljeto 2023., s remenom i u kombinaciji s dugim haljinama. Kod Giambattiste Vallija nalazimo najizrazitiju verziju peep-toe obuće - XXL platformu koja prati printani ili svjetlucavi zlatni dizajn.

Peep-toe možemo pronaći i u verziji mule: dok se talijanski Tod's opredijelio za sandale nadahnute 90-ima, Carolina Herrera bira puno više damsku alternativu, s detaljem mašne na ristu, a i Michael Kors odlučio se za ovu zavodljivu obuću.

'Izraz 'dekolte na prstima' povezan je s grudima, a peep-toe je, kao što mu samo ime govori, poput vrste peep showa, način izlaganja dijela sebe', za Los Angeles Times komentirala je povjesničarka mode Valerie Steele.

  • +4
Trendi cipele za 2023. godinu Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije