zemlja bogata sportašima

Volite skijanje u Austriji; onda ovo o njihovim skijašicama i skijašima morate znati

Bionic
Reading

Zemlja u kojoj se može skijati tijekom cijele godine poznata je po mnogočemu, no i po nagrađivanim skijašicama i skijašima koji su obilježili prošlo i ovo stoljeće. Velikih austrijskih skijaških imena je jasno jako puno, a ovo su samo neka od njih za koja ste trebali čuti.

Alpska zemlja u kojoj se može skijati tijekom cijele godine poznata je po mnogočemu, no i po nagrađivanim skijašima koji su obilježili prošlo i ovo stoljeće. Tko su zlatni sportaši koji su na skije prvi put stali u Austriji? Poznatih i uspješnih imena je, jasno, jako puno. Prisjetimo se nekoliko velikih austrijskih skijašica i skijaša koji su ostavili dubok trag:

Herman Maier

Prve skijaške korake napravio je u skijaškoj školi svojih roditelja u Flachau, a u dobi od pet godina krenuo je na prva natjecanja. Sa skija se nije maknuo tijekom cijeloga života, a 1996. godine pridružio se reprezentaciji Austrije i već na početku kvalificirao se za Zimske olimpijske igre 1998, godine. Te godine doživio je veliki pad i ozljedu nakon kojega su se svi čudili što je uopće preživio, no on je osvojio zlato u Super G utrci te zlato u Veleslalomu.

U zimu 2000/2001. osvojio je čak 13 medalja na Svjetskom kupu, a 2006. na ZOI u Torinu osvojio je jedno srebro i jednu broncu, ponovno u kategorijama Super G i Veleslalom.

Tri puta u karijeri bio je svjetski pobjednik, četiri puta pobjednik svjetskog FIS kupa, što se pridružilo broju od ukupno 50 pobjeda na tom natjecanju.

Andrea Fischbacher

Rođena je u Schwarzach im Pongau u salzburškoj regiji 1985. godine. Na Svjetskom kupu debitirala je 2004. godine, u Italiji, a četiri godine kasnije na istom tom natjecanju zabilježila je pobjedu. Za austrijsku reprezentaciju natjecala se na Zimskim olimpijskim igrama, godine 2006. i 2010. i osvojila zlato u Super G utrci. Godine 2014. napustila je reprezentaciju, a četiri godine kasnije, nakon dulje pauze, ponovno je osvojila zlato u Svjetskom kupu.

Fischbacher, koja je sestrična Hermana Maiera u drugom koljenu, višestruka je osvajačica Svjetskog kupa, svjetski šampion i osvajačica više olimpijskih medalja.

Benjamin Raich

Poznati (bivši) austrijski skijaš, rođen 1978. godine u Tirolu. Za vrijeme svoje karijere osvojio je 14 medalja na olimpijskim igrama te na Svjetskom natjecanju. Iza njega je ukupno 36 medalja sa Svjetskog kupa te jedno zlato i jedno srebro u ukupnom poretku na Svjetskom kupu. Iza njega je još pregršt nagrada u slalomu i različitim natjecanjima zbog čega se smatra najboljim alpskim skijašem u povijesti Svjetskog kupa. Prvi put je nastupio na Svjetskom kupu 1996. godine. Njegova zadnja velika utrka na Svjetskom kupu bila je 2012. godine gdje je osvojio zlato u Super G-ju. Godine 2015. obznanio je da odlazi u mirovinu.

Anna (Fenninger) Veith

Jedna je od najpoznatijih austrijskih skijašica koja je 2014. i 2015. godine odnijela sveukupnu pobjedu na Svjetskom kupu. Rođena je u malom selu blizu Salzburga, a na svoje prvo natjecanje otišla je 2006. godine. Prvi veliki uspjeh zabilježila je u Svjetskom kupu 2011. godine, a 2014. nastupila je na Olimpijskim igrama i tamo uzela prvo zlato. Iste godine okrunila se i na Svjetskom kupu (ukupna pobjeda) te u slalomu.

Iza nje je puno pobjeda, i još puno ih dolazi, a svoj život opisala je u autobiografiji koju je nazvala 'U međuvremenu', 2016. godine.

Christoph Gruber

Austrijski skijaš poznat po natjecanjima u Svjetskom kupu, no koji se nije natjecao u slalomu. 1998. godine debitirao je na Svjetskom kupu u Americi. Dvije godine kasnije na tom istom natjecanju osvojio je prvo mjesto. Iza njega su tri zlata sa Svjetskog kupa te nekoliko olimpijskih nastupa, koje je nažalost, završio bez ijednog zlata. Odvezao je svojih deset sezona, na kraju kojih se okrunio s pet pobjeda. Iako ne tako uspješan kao svoji prethodnici, njegovo ime povezuje se s vrhunskim austrijskim skijašima i prepoznatljivo je u svijetu među ljubiteljima ovoga sporta.

Austrija, vidimo, ima jako puno uspješnih skijašica i skijaša, a cjelokupan popis puno je dulji od ovoga koji smo naveli. Možda neka imena otkrijete i sami u sljedećoj skijaškoj sezoni, kad ćete puniti baterije na jednom od austrijskih skijališta. Raspitajte se, jer gotovo svako skijalište ima barem jednog svjetski poznatog skijaša 'koji je baš prvi put na skije stao tamo gdje i vi'. Ili su vaši potomci.

Više informacija pronađite ovdje.

Pogledaj detaljni horoskop

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal