POČASTIMO SE

Voćna kraljica – jabuka

25.08.2010 u 07:26

Bionic
Reading

Već otprije znamo onu staru – jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van. Zato je upravo sada, na kraju ljeta, dobro vrijeme da se pridržavamo ove stare poslovice jer jabuke nam počinju dozrijevati i mamiti nas slasnim mirisom

Prema keltskoj predaji, ona ima čudotvorna svojstva, pa onaj tko uspije pojesti jabuku iz čarobnog vrta ne samo da više nikad neće biti ni gladan, ni žedan, ni bolestan, nego nikad neće ni ostarjeti.

Još u starom vijeku bila je dobro poznata velika vrijednost jabuke i njezino upotrebljavanje u ljekovite svrhe. Karlo Veliki je naredio sadnju jabuka u njemačkim zemljama oko 800. godine, a oko 1600. godine bilo je poznato gotovo 200 sorti jabuka. Iz vremena starog Rima potječe uzrečica ab ovo usque ad mala, što znači od jajeta sve do jabuke. Tada je bilo uobičajeno obrok započeti jajetom, a završiti jabukom.

Stablo jabuke najčešće je kultivirano stablo na svijetu, a kao divlje raslo je u Europi još u pretpovijesno doba. Pitoma jabuka porijeklom je iz južnog Sibira i Azije.

Jabuka je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Ovisno o sorti, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata i 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Jabuka potiče imunološki sustav organizma i vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa, bakterija i razornog utjecaja slobodnih radikala. Tako jabuka odlično štiti od prehlade, a dokazano je i da štiti od pojave tumora, prije svega debelog crijeva.

Jabuka je odlična kod problema s probavom, prije svega opstipacije (zatvora). Nadalje, sprečava nakupljanje štetnih tvari u krvi, snižava povišeni kolesterol i sprječava začepljenje krvnih žila, pa tako smanjuje rizik za pojavu tromboze i ateroskleroze, a pozitivno djeluje i na rad srca.

Svježe jabuke preporučuje se jesti pola sata prije ili nekoliko sati poslije obroka. Jabuka sadrži veliki postotak vode, u kojoj su otopljeni hranjivi sastojci te prolazi kroz želudac u roku od 15-20 minuta, pa se sve brzo apsorbira.

Još neke blagodati jabuke:

Za mršavljenje - ovo je voće bogato kalijem, pa tako potiče izlučivanje tekućine, pri čemu potiče mršavljenje. Osim toga, bogata je vlaknima, pa u želucu stvara osjećaj sitosti.

Za čišćenje organizma - svježa jabuka sadrži veće količine pektina koji u organizmu apsorbira vodu i otrove, pa stoga stručnjaci preporučuju barem jedan dan tijekom mjeseca jesti samo jabuke i piti sok od jabuka, kako bi se iz organizma izbacili svi otrovi koji se nakupljaju konzumiranjem namirnica životinjskog porijekla.

Za zdrave zube - jabuke su jako važne i za njegu zubi, a također su jako dobro sredstvo za osvježavanje daha. Zbog puno kalcija i fosfora, pozitivno utječe na izgradnju kosti i zuba, a kako je bogata i fluorom, sprečava karijes te jača i štiti zubno meso i usnu floru. Polaganim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini. Zanimljivo je da pranjem uništavamo 60 posto bakterija u ustima, a jedenjem jabuke 90 posto.

Protiv umora – jabuka ima mnogo ugljikohidrata, pa opskrbljuje tijelo energijom i sprečava umor. Sastojak serotonin odlično podiže raspoloženje.