U ZNAKU NADE

Vladavina Strijelca najmračnije je zodijačko razdoblje u godini, a sveta Lucija najavljuje preporod svjetla

12.12.2021 u 08:04

Bionic
Reading

Razdoblje došašća počinje paljenjem prve adventske svijeće, a prave pripreme za Božić kreću na blagdan sv. Lucije 13. prosinca, kad se sije pšenica i slavi povratak svjetla. Vladavina Strijelca najmračnije je zodijačko razdoblje u godini, ali tijekom nje svjetlo pravi prvi korak prema ponovnom preuzimanju vlasti, a koje se ostvaruje na proljetnu ravnodnevnicu

Razumljivo je to da su drevni astrolozi dodijelili simboliku optimističnog Strijelca i obilnog Jupitera dijelu neba na kojemu se prirodno svjetlo preporađa. Strijelac je znak nade, dalekovidnosti i širenja obzora, a kao i sv. Lucija, odupire se pokušajima slamanja vjere u dobro.

Blagdan ove svetice, čije ime znači Svjetlana (od latinskog lux, gen. lucis), obilježava se diljem Europe, od juga do sjevera. Pučki običaji vezani uz taj dan ukorijenjeni su i kod nas, posebice u Dalmaciji i Slavoniji, a drugdje u Italiji i nordijskim zemljama, u kojima se tada održava Svetkovina svjetla, povezana s pretkršćanskim slavljenjem povratka Sunčeve svjetlosti.

  • +3
Katie Holmes je Strijelac, rođena je 18. prosinca 1978. Izvor: Profimedia / Autor: John Lamparski / Getty images / Profimedia

Kao i u slučaju mnogih drugih blagdana, kršćanski i poganski običaji usko su isprepleteni jer je 13. prosinca dan najranijeg sumraka, odnosno najmračnije večeri. Na taj datum mračenje se zaustavlja, a 14. prosinca Sunce zalazi minutu kasnije. Taj je mali napredak značio mnogo starim narodima, čiji se život strogo odvijao u ritmu prirodnog svjetla i ciklusa vegetacije.

  • +11
Brad Pitt je Strijelac, rođen je 18. prosinca 1963. Izvor: Profimedia / Autor: Chateau Miraval via The Grosby Group / Grosby Group / Profimedia

Što povezuje oči i strijelu?

Sv. Lucija iz Sirakuze na Siciliji živjela je u doba Dioklecijana, cara koji je progonio kršćane, ali je unatoč njemu prigrlila kršćanstvo. Kad joj je teško bolesna majka ozdravila nakon zajedničkog hodočašća na grob sv. Agate od Katanije, Lucija je iz zahvalnosti počela dijeliti imetak siromasima. Njen je zaručnik zaključio da su njena velikodušnost i milosrđe znakovi pripadnosti zabranjenom kršćanstvu. Prijavio ju je vlastima, a koje su je neuspješno pokušale natjerati da odbaci kršćanstvo i naposljetku je osudile na smrt. Krvnici je isprva nisu uspjeli probosti kopljima ni spaliti vatrom, da bi joj na koncu neki vojnik zario mač u grlo. U trenutku smrti njeno je tijelo bljesnulo takvim sjajem da su se prisutni stropoštali na tlo.

  • +5
Taylor Swift je Strijelac, rođena je 13. prosinca 1989. Izvor: Profimedia / Autor: NBC / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Po jednoj verziji životopisa, krvnici su joj iskopali oči, no kad je obitelj preuzela tijelo da je sahrani, otkrila je da su joj oči čudesno zacijelile. Zbog toga je proglašena zaštitnicom slabovidnih i slijepih, a na slikama je prikazivana kao djevojka koja nosi oči na pladnju.

Snažna simbolika povezuje oči i Strijelca: kao što vid doseže udaljeni predmet, tako Strijelčeva strijela pogađa daleku metu, bilo fizičku, bilo mentalnu.